vineri, 19 aprilie, 2024

La Tutova si la Fălciu se poate! La Barlad e in așteptare!

Distribuie:

Publicat:

Fapte, nu vorbe!

Se pare ca pe acest lucru ș-au bazat edilii comunei Tutova si Fălciu. Dintr-o singura lovitura au reușit sa golească bugetul Agenției Nord- Este vorba de peste un milion cinci sute de mii  euro. Concret, in aceste doua așezări urmează sa sa construiasca centre sociale , o cantina si o unitate de îngrijire la domiciliu.

La Fălciu, cei peste 1.000 de seniori ai comunei vor avea acces la servicii medicale, fizioterapie, gimnastica recuperatorie si o diversitate de facilitati de recreere. Centrul social de zi va putea deservi 100 de persoane varstnice care vor avea acces la servicii destinate reintegrarii sociale a beneficiarilor: consiliere, terapii diverse psiho-sociale, activitati de petrecere a timpului liber precum si servicii de recuperare in scopul mentinerii sau ameliorarii statusului functional al beneficiarului: fizioterapie, gimnastica recuperatorie. Unitatea de ingrijire la domiciliu completeaza gama de servicii disponibile varsnicilor din comuna cu personal suport pentru realizarea activitatilor de baza ale vietii zilnice.

Investitia de peste 3.000.000 lei va contribui substantial la sporirea gradului de independenta al persoanelor varstnice si facilitatea accesului acestora la dotari si echipamente specifice pentru monitorizarea sanatatii, a starii fizice si pentru practicarea de activitati de socializare si de petrecere a timpului.   

La câțiva kilometri de Barlad, edilul Tutovei , Ion Corciova a semnat contractul de finantare pentru proiectul „Înființare centre sociale( centru de zi, cantina sociala si unitate de îngrijire la domiciliu”.  

Proiectul va avea o durata de implementare de 58 de luni si are ca obiectiv extinderea infrastructurii de servicii sociale de la nivel local prin infiintarea a trei centre sociale moderne, ce vor asigura accesul la servicii sociale de calitate pentru persoane varstnice. Vor fi realizate actiuni de modernizare si refunctionalizare a unei cladiri existente in vederea infiintarii obiectivelor mai sus menționate. Valoarea finantarii nerambursabile este 928.867 Euro  si este asigurata prin Programul Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de Investitii 8.1 Investitiile in infrastructurile sanitare si sociale, Obiectivul Specific 8.3 – Cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale grup vulnerabil : persoane varstnice.

 

LA BARLAD SF-URI APROBATE SI DOSARE DEPUSE.

 

La polul opus se afla orașul Barlad. De mai bine de zece ani locuitorii orașului, dar mai ales cei care locuiesc in preajma ruinei care a fost cândva centrala( in apropierea Salii de Sport) aud doar promisiuni. La fiecare campanie electorala acel imobil se afla pe lista priorităților. Cladirea a fost lăsată de izbeliște, mizeria si oamenii fără adapost au pus stăpânire pe ea. Fostul primar, Constantin Constantinescu, a dorit sa le ofere CARP-ului clădirea pentru a o recondiționa si repune in circuitul orașului. Propunerea lui a fost respinsă.

La cârma urbei se schimba polii politici iar actualul primar, in prima luna de la obținerea mandatului se deplasează acolo-mărturie fiind informarea publica ce se gaseste pe site-ul instituției.   

In luna Iunie, la conferința de presa susținută de Dumitru Boros , acesta ii informa pe contribuabili ca “ urmează investiții care vor fi propuse pe Axa 13 – POR 2014-2020, printre acestea numărându-se reabilitarea Grădinii Publice, consolidarea și modernizarea sălii de sport a orașului, crearea unui centru de zi pentru vârstnici în fosta centrală termică de lângă sala de sport. Luna urmatoare,consilierii bârladeni au votat „aprobarea documentatiei tehnico-economice faza DALI (documentatia de autorizare a lucrarilor de interventie) si a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii «Centru de zi pentru persoane vârstnice»„.

„În prezent, la nivelul Bârladului nu exista niciun centru de zi în care persoanele vârstnice sa-si petreaca timpul liber. Având în vedere faptul ca, în domeniul public al municipiului, exista o cladire – fosta centrala termica – situata pe strada Nicolae Tonitza nr. 9, aflata în stare de degradare, a fost întocmita o documentatie tehnica privind reabilitarea acesteia si transformarea ei în centru de zi pentru persoane vârstnice. Prin proiectul «Centru de zi pentru persoane vârstnice» se propune amenajarea spatiului din strada Nicolae Tonitza nr. 9, în suprafata de 332 metri patrati, într-o locatie în care persoanele vârstnice din oras sa petreaca într-un mod cât mai placut timpul liber, fiind amenajate spatii de recreere, o sala multifunctionala, un cabinet medical, garderoba, grupuri sanitare. Tinând cont de oportunitatea de finantare din cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, am initiat întocmirea documentatiei în vederea solicitarii de finantare în cadrul Axei Prioritare 13 – Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii, Prioritatea de investitii 9B – Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizica, economica si sociala a comunitatilor defavorizate din regiunile urbane si rurale, Obiectivul specific 13.1 – Îmbunatatirea calitatii vietii populatiei în orasele mici si mijlocii din România”, se arata în expunerea de motive a proiectului de hotarâre.

Rămâne sa vedem dacă proiectul va primi unda verde la finantare!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img