sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Lectie de manual: cum sa scoti un post cu dedicatie, la concurs, in Primaria Barlad

Distribuie:

Publicat:

Practica posturilor cu „dedicatie” scoase la concurs pentru un anumit tip de clientela, apropiata aparatului administrativ, nu s-a inventat la Barlad si nu va fi nici prima si nici ultima data cand se va intampla in Romania. Revoltator este insa modul cum autoritatile locale sfideaza comunitatea atunci cand „prelucreaza” aceste posturi.

Pe site-ul Primariei Barlad a aparut de curand un anunt prin care se instiinteaza opinia publica cat si pe cei in cautarea unui serviciu, ca este scos la concurs un post de Consilier in Biroul de presa, relatii cu publicul si relatii cu institutiile de invatamant, cultura, sanatate si sport. In limbajul liber, un post de Purtator de cuvant. Nimic anormal pana aici, dimpotriva, o bila alba pentru administratia care s-a gandit sa creeze un loc de munca.

CERINTE „ELIMINATORII” SAU PURA INTAMPLARE?

Ca orice cetatean care se vrea bine informat, dar si din perspectiva cuiva care cauta un loc de munca, aruncam o privire la conditiile specifice si bibliografia necesara pentru concurs. Printre celelalte conditii de participare, in care se face referire la statutul functionarului public, mai aflam ca „doritorii” trebuie sa fie: „ absolventi ai studiilor universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv cu studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, in specializarea jurnalism; vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice: minimum 5 ani.”

SEFUL BIROULUI DE RELATII CU PRESA NU A AVUT ACEASTA CERINTA LA OCUPAREA POSTULUI

Cu alte cuvinte, aplicantului i se cere o diploma in jurnalism si sa fi activat minimum cinci ani in domeniul presei. La o prima vedere, nu pare nimic iesit de pe fagasul normal al lucrurilor. Insa, noutatea de aici este cerinta expresa a diplomei de studiu in domeniul jurnalismului. Cerinta care „elimina” o concurenta serioasa pentru postul vizat, printre cei carora li se taie din start orice sansa la un loc de munca fiind si absolventii cu studii superioare in stiinte politice, comunicare, etc. Asta in conditiile in care, seful Biroului de relatii cu presa – Constantin Nituc, a sustinut in urma cu circa un an, un acelasi tip de concurs si la care, spre uimirea noastra, cerinta cu diploma in jurnalism nici macar nu s-a aflat pe bibliografia de concurs.

CONCURS DOAR PE HARTIE

Acestea fiind conditiile date, reiese ca scoaterea la concurs a respectivul post este doar o formalitate, cerintele impuse in bibilografie fiind menite sa asigure victoria sigura a celui care se va prezenta. In presa locala sunt foarte putini cei care au studii in domeniul jurnalismului, „cercul” fiind atat de restrans incat am fi nevoiti sa ne taiem opt degete de la maini, ca sa ramana doar cele ocupate.

Ca si in presa centrala, unde sunt nenumarate cazuri de jurnalisti care profeseaza fara a avea o diploma in acest domeniu, la fel si la Barlad, ca dealtfel in toata tara, sunt oameni care activeaza in aceasta bransa fara aceste studii de specialitate si o fac la fel de bine ca si cei care au aceste studii. In foarte multe primarii din Romania, purtatorii de cuvant nu au asemenea diplome si nu li s-a impus o astfel de cerinta la sustinerea concursului.

Pe holurile primariei exista deja discutii pentru cine s-a „creat” acest post si ca formalitatea sustinerii concursului este doar o piesa de teatru prost scrisa. Repercusiunile acestui joc ar putea aparea insa mult mai tarziu, cand presupusa persoana – ocupanta a postului respectiv, risca sa devina un scandal media, urmare a unei anchete penale in curs.

Nu ar fi un proces de normalitate, ca institutia sa dea o sansa egala tuturor celor care sunt capabili si bine pregatiti pentru acest post, domnule primar?!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img