sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Legatura dintre alcool si masa musculara

Distribuie:

Publicat:

Prezenta unei cantitati mari de alcool in organism poate suprima procesul de sinteza musculara, arata rezultatele unui studiu efectuat de un grup de cercetatori australieni si publicat in jurnalul de specialitate Plos One, scrie runnersworld.com.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au supus participantii la studiu unui program riguros de exercitii fizice, ce trebuia efectuat in trei etape. In primele doua faze de studiu, acestia le-au administrat voluntarilor nutritia optima de dupa efortul fizic depus – 25 de grame de proteine, apoi, la un interval de doua ore, o masa bogata in carbohidrati si patru ore mai tarziu alte 25 de grame de proteine.

Pe parcursul perioadei e recuperare, participantilor le-au fost oferite mai multe tipuri de bauturi, dintre care unele contineau, in medie, 1,5 grame de alcool pe kilogram de greutate corporala, in timp ce altele erau bauturi cu efect placebo.

In cea de-a treia faza de studiu, cercetatorii au urmat aceeasi pasi, dar au inlocuit proteinele cu carbohidrati echivalenti ca masa calorica.

Fiecare etapa de studiu a presupus trei biopsii musculare si 17 probe de sange. Desi studiul a adus multe observatii in randul cercetatorilor, aspectul urmarit de acestia a fost sa afle care este masa musculara necesara pentru a repara daunele de la nivelul tesutului muscular, produse in urma unui efort intens sustinut, dar si pentru a construi tesut muscular nou.

Asa cum era de asteptat, analiza efectuata de cercetatori a inregistrat cele mai scazute cote de performanta in perioada de repaus de dinaintea programului de efort fizic si cele mai optime valori dupa efectuarea exercitiilor fizice, insa numai in cazurile in care participantii nu au consumat bauturi alcoolice.

Datele mai arata ca exista o diferenta semnificativa la nivelul cresterii masei musculare intre rezultatele participantilor carora consumul de alcool le-a fost permis, fiind insotit de consumul de proteine, prin comparatie cu participantii care au consumat alcool, dar au inlocuit proteinele cu carbohidrati.

Este necesar sa mentionam ca rezultatele testelor nu au luat in calcul durata de somn sau nivelul de toxicitate al participantilor.
Studiul subliniaza, insa, ca daca urmam un program de antrenament fizic si apoi consumam circa 1,5 grame de alcool pe kilogram cantarit, semnalele pe care le are in mod normal organismul nostru pentru a se adapta efectelor efortului fizic sustinut, precum si pentru a deveni mai puternic, sunt suprimate instant.

Rezultate similare au fost observate si de catre cercetatorii de la Universitatea Massey din Noua Zeelanda, care au publicat in urma cu cativa ani o serie de studii ce arata ca recuperarea dupa febra musculara aparuta la efort este ingreunata de prezenta alcoolului in organism.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img