marți, 23 aprilie, 2024

Legea darii in plata: Isarescu vrea o lege mai buna

Distribuie:

Publicat:

Banca Nationala a Romaniei (BNR) se asteapta ca parlamentarii sa imbunatateasca Legea darii in plata si sa aiba in vedere atat recomandarile presedintelui Klaus Iohannis cat si pe cele ale Bancii Centrale Europene, a declarat, joi, Guvernatorul Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.

“Parlamentul hotaraste legile. Ne asteptam sa aiba in vedere aceste recomandari (transmise de presedintele Klaus Iohannis – n.red.) ca si recomandarile Bancii Centrale Europene si sa iasa o lege mai buna, o lege care sa puna in concordanta scopul ei, protejarea celor care au credite pentru locuinte, nu a altora, cu textul legii”, a spus Isarescu.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a anuntat ca i-a solicitat presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru discutarea legii darii in plata, motivand ca acest proiect initiat de el “este o urgenta”.

“Am solicitat presedintelui Senatului convocarea unei sesiuni extraordinare pentru legea darii in plata. (…) Biroul permanent al Senatului ia decizia aceasta. Inteleg ca se va intruni saptamana viitoare si va decide”, a precizat, joi, Daniel Zamfir.

El a argumentat ca legea darii in plata reprezinta o urgenta.

“Eu am pornit de la ideea conform careia atunci cand a fost vorba, in 2013, de un prapadit de deputat – Gigel Coman – care luase spaga 3.000 de lei, am venit pe 27 decembrie si am votat incuviintarea arestarii.

Saptamana trecuta am avut cazul de la Cluj, cand un om s-a sinucis. Atunci cand se sinucid oameni nu este o urgenta? Eu cred ca este o foarte mare urgenta. (…) Oamenii acestia nu au nicio perspectiva, nicio iesire din situatia aceasta”, a explicat Daniel Zamfir.

Zamfir a mentionat ca nu a discutat cu conducerea PNL cu privire la demersul sau.

Biroul permanent poate cere presedintelui Senatului convocarea unei sesiuni extraordinare.Sesiunea ordinara a Parlamentului incepe in februarie.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 25 noiembrie 2015, cu 233 de voturi “pentru”, un vot “impotriva” si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a decis sa retrimita Legislativului pentru reexaminare proiectul de lege.

Conform cererii de reexaminare, principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor.

“Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice”, se mentioneaza in document.

Seful statului a sustinut ca darea in plata trebuie legiferata astfel incat sa preintampine sau sa diminueze hazardul moral in relatia dintre creditor si debitor, intr-un context contractual in care comportamentele economice ale acestora sa fie ghidate de principiul responsabilitatii in privinta drepturilor si obligatiilor lor legitime.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img