vineri, 29 martie, 2024

Legea pensiilor va suferi 4 schimbari majore in 2019. Care sunt acestea

Distribuie:

Publicat:

Noul an nu va veni cu dublari sau triplari de pensii si nici cu modificari importante legate de modul in care acestea vor fi calculate, in ciuda mult discutatei legi a pensiilor. Vor fi, totusi, cateva schimbari care se vor produce si care vor aduce mai multi bani pentru unele categorii de pensionari. Insa cele mai multe prevederi ale noii legi se vor aplica abia din anul 2021.

Majorarea punctului de pensie 

Punctul de pensie va creste de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, de la 1 septembrie 2019, potrivit noii legi a pensiilor aflate in Camera Deputatilor pentru votul final.  Cum legea nu este inca promulgata, Guvernul pregateste deja o ordonanta de urgenta prin care se stabileste ca punctul de pensie si pensia minima vor fi inghetate pana in luna septembrie. Asta inseamna ca abia in ultimele patru luni ale anului viitor pensionarii vor lua mai multi bani. Din septembrie pensiile vor creste cu 15%. De exemplu, cine are 1,2 puncte va lua mai mult cu 198 de lei, cine are 1,5 puncte va primi in plus 247,5 lei, cine are doua puncte va lua 330 de lei etc.

Pensia minima se da indiferent de vechime

Pensia minima va creste de la 640 de lei, cat este in prezent, la 704 de lei, tot din septembrie. Insa nu se va face departajarea intre cei care au lucrat minim 33 de ani si cei care primesc acesti bani ca indemnizatie sociala. Practic, si in 2019 toti pensionarii care au pensia minima vor primi aceiasi majorare indiferent de anii lucrati. Corectarea acestei inegalitati se va face abia din anul 2021 cand va fi o departajare clara intre cei care au lucrat peste 33 de ani si ceilalti pensionari. In acest moment, numarul total de beneficiari ai pensiei minime cu componenta de indemnizatie  sociala se ridica la 806,3 mii de persoane  din care 661,8 mii de persoane provin din sistemul asigurarilor sociale de stat, 143 mii de persoane din randul pensionarilor agricultori si 1,3 mii de persoane din sistemul militar, potrivit datelor de la Statistica. Potrivit reglementarilor in vigoare, nu exista un plafon privind pensia maxima, cea mai mare pensie incasata acum de un civil si stabilita doar in baza contributiilor virate pe parcursul vietii profesionale este de 20.000 de lei net, iar dupa majorarea punctului din septembrie va ajunge la 23.000 de lei.

Se finalizeaza recalcularea pensiilor

Cei mai castigati vor fi pensionarii care au lucrat in locuri de munca incadrate in grupa I sau a II-a si care pe langa majorarea punctului de pensie vor beneficia si de recalculare in baza Legii nr. 221/2018. De recalculare vor avea parte toti pensionarii ale caror drepturi au fost stabilite potrivit legislatiei existente inainte de  aprilie 2001.Procedura se realizeaza din oficiu in perioada octombrie 2018 – octombrie 2019, insa drepturile recalculate se vor acorda incepand din octombrie  2018, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare.In situatia in care, in urma recalcularii, rezulta un punctaj mediu anual mai mic decat cel initial, se mentine cel vechi astfel incat sa nu scada nici o pensie.

Cumpararea anilor pentru pensie

Nu se stie insa daca anul viitor romanii isi vor mai putea cumpara vechime pentru pensie avand in vedere ca actualul mecanism este aprobat doar pana la finalul acestui an. Insa cumpararea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut a fost prevazuta in proiectul de lege privind sistemul public de pensii, aprobat de Executiv si aflat in dezbatere la Camera Deputatilor. Dar prevederea legata de plata retroactiva a contributiei la pensii se va aplica abia din anul 2021. Este totusi de asteptat ca si in 2019, Guvernul sa de o hotarare legata de continuarea procedurii de cumparare a vechimii, ramane de vazut daca va fi o continuare a situatiei de acum, cand se poate plati numai pentru ultimii cinci ani, sau va fi ca in noua lege a pensiilor, cand se poate cumpara vechime pentru orice perioada neasigurata din trecut.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img