joi, 28 martie, 2024

Legea salarizarii bugetarilor: debutantii din sanatate vor beneficia de o crestere suplimentara de 10%

Distribuie:

Publicat:

Restructurarea completa a sistemului de salarizare in Sanatate si introducerea unui sistem de premiere bazat pe conditii de reforma si criterii de performanta pentru personalul din sistemul de sanatate si pentru personalul didactic si didactic auxiliar, incepand cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificari aduse de Legea salarizarii bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanta de urgenta, in sistemul de sanatate, debutantii vor beneficia de ocrestere suplimentara de 10% a salariilor, fata de restul functiilor, pentru cresterea atractivitatii unei cariere in domeniu. Totodata, in sistemul de Sanatate si in Invatamant, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu incadrare in fondurile aprobate prin buget, in conditiile indeplinirii unor criteriilor de performanta, care vor fi elaborate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale.

Alte modificari aduse de proiectul de Ordonanta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, vizeaza eliminarea diferentelor de salarizare pentru functii egale si munca egala in cadrul aceleiasi unitati, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat in plata la nivelul unitatii / institutiei, pentru toate familiile ocupationale, in limita alocarilor bugetare. In Administratia publica centrala – aparatul central eliminarea diferentelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat in plata la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Masura nu se aplica structurilor teritoriale.

Un numar de 365.622 bugetari, respectiv aproximativ 30% din totalul personalului platit din fonduri publice, va beneficia de cresterea salariilor in urma adoptarii modificarilor sistemului de salarizare.

Modificarile propuse in sistemul de salarizare a bugetarilor vor avea un impact financiar negativ de 459 milioane de lei in patru luni din acest an si de circa 1,38 miliarde de lei in urmatorii patru ani, in conditiile in care veniturile suplimentare sunt estimate la 306,16 milioane lei (in patru luni din 2016) si 918,49 milioane de lei in urmatorii patru ani, iar cheltuielile suplimentare sunt de 765,41 milioane de lei (in patru luni din 2016) si de 2,296 miliarde de lei in urmatorii patru ani.

Potrivit initiatorilor, efectele pozitive imediate ale adoptarii acestor modificari sunt cresterea consumului individual si a volumului contributiilor la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. Pe de alta parte, o eventuala afectare a balantei comerciale, prin majorarea importurilor in urma cresterii consumului, este limitata prin incadrarea in plafonul prognozat de crestere salariala in sectorul public de 2,3 miliarde de lei pentru 2017.

‘In acelasi timp, adoptarea modificarilor diminueaza impactul financiar potential asupra bugetului general consolidat ca urmare a executarii de sentinte judecatoresti ce se pot pronunta in favoarea salariatilor care ar intenta procese individuale sau colective pe tema discriminarii salariale la locul de munca. Acest impact negativ potential este estimat la 3,5 miliarde lei compensari si plati retroactive pentru trei ani, calculate conform legii’, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Proiectul de ordonanta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a fost publicat marti pe site-ul Blocului National Sindical. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img