joi, 25 aprilie, 2024

Legenda lui Mos Nicolae. De ce lasa Mos Nicolae dulciuri in cizmulite!

Distribuie:

Publicat:

Aceasta este seara mult asteptata de toti copii. Povestea adevarata a lui Mos Nicolae. Cum s-a nascut traditia dulciurilor lasate in ghetute?

Mos Nicolae vine in fiecare an in ajunul Sfantului Nicolae, in seara de 5 decembrie. Toti copii, dar si adultii asteapta cu mult entuziasm darurile lui Mos Nicolae, care de obicei sunt sub forma de dulciuri sau bunatati ale gurii.
Pentru a fi siguri ca vine, copiii isi lustruiesc ghetutele si cizmulitele pentru ca Mosu' sa le poata pune darurile. Copiilor care nu au fost cuminti, Mos Nicolae le aduce nuieluse cu care parintii ii pot pedepsi pe cei mai neascultatori, insa de cele mai multe ori, Mos Nicolae este foarte bun si ii iarta, pe langa nuielusa aducandu-le si bunatati.

Mos Nicolae nu se arata niciodata, iar povestea darurilor aduse pe furis copiilor in aceasta noapte a inceput acum foarte mult timp. Este un personaj real din hagiografia crestina, sarbatorit in calendarul bizantin, dar si in cel latin, luteran sau anglican, in data de 6 decembrie. In calendarul ortodox in aceasta data este praznuit Sfantul Ierarh Nicolae, facatorul de minuni.

Crestinii acelor timpuri au pastrat memoria minunilor sale: readucerea la viata a trei copii omorati, a unui corabier cazut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea prin rugaciune si post a furtunii de pe mare si multe altele. Nicolae obisnuia sa-i ajute pe oamenii saraci fara stirea lor, iar daca era descoperit de cineva, il ruga sa nu spuna cuiva, ci mai degraba sa multumeasca lui Dumnezeu.

Astazi, moastele sale se afla in biserica din Bari, Italia, desi particele din ele au ajuns in mai multe biserici din lumea crestina. O mica parte din acestea se afla la Manastirea Aninoasa din judetul Arges si, din secolul XIX, mana dreapta a Sfantului Nicolae se pastreaza la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti.

Sfantului Nicolae ii sunt atribuite 21 de miracole

Se spune ca Nicolae a mostenit o avere foarte mare si pentru ca era o persoana cu suflet mare, a inceput sa ofere daruri oamenilor saraci care aveau nevoie de ajutor, fara sa-si dezvaluie insa identitatea. Una dintre cele mai cunoscute intamplari este cea a unui tata care avea trei fete si care era foarte trist deoarece nu reusea sa isi marite fetele. Cea mai mare dintre fete se trezi intr-o dimineata cu un saculet cu galbeni la usa, reusind cu aceasta zestre sa se marite foarte repede. Cea mijlocie a primit acelasi cadou si s-a maritat curand. Tatal a dorit sa vada cine ofera aceste daruri fetelor lui si l-a surprins pe Mos Nicolae in fapt. Acesta l-a pus sa promita ca nu va spune nimanui cine este el de fapt, insa tatal fetelor si-a incalcat promisiunea. De atunci locuitorii satului au aflat cine era persoana cu suflet bun care oferea diverse daruri in perioadele dificile din viata lor. Legenda spune ca Mos Nicolae ofera daruri doar persoanelor cuminti. 

O alta legenda spune ca dupa calatoria pe care a facut-o in Tara Sfanta pe urmele lui Iisus, Nicolae s-a intors in acasa, in Lichia, pe mare. In timpul calatoriei, o furtuna teribila a scufundat corabia si o multime de marinari s-au inecat. Dintre toti a scapat doar Nicolae. S-a rugat lui Dumnezeu, ruga lui a fost ascultata si toti cei inecati au inviat si de atunci Sfantul Nicolae a devenit patronul marinarilor si al calatorilor pe ape. Toti marinarii vin pe uscat la slujba din noaptea de 5 spre 6 decembrie, in Olanda traditia fiind respectata de sute de ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img