vineri, 26 aprilie, 2024

Lemnul lui Avram, planta femeilor

Distribuie:

Publicat:

Lemnul lui Avram este un arbust originar din Asia, in Romania fiind cultivat doar ca planta decorativa, cunoscuta si sub denumirea de mielarea. Poate ajunge pana la inaltimea de patru metri. Pentru nevoi terapeutice se recolteaza fructele si frunzele, din care se prepara infuzie, mixtura si un extract. Preparatele cu virtuti deosebite pot fi obtinute insa numai de specialisti.

Lemnul lui Avram contine doi compusi specifici – vitexina si vitexinina – si alte substante cum ar fi: steroli, uleiuri volatile, esentiale, oxizi monoterpenici, glicozizi iridoizi, monoterpene, alcooli monoterpenici, substante flavonoide. Planta are actiune tonica, oftalmica, sedativa, stomahica, afrodiziaca asupra femeilor si anafro- diziaca asupra barbatilor.

Are, de asemenea, capacitatea de a regla ciclurile menstruale si de a sustine secretia de progesteron, unul dintre hormonii cu un rol major pentru organismul feminin. Lemnul lui Avram este denumit si planta femeilor, deoarece regleaza ciclul menstrual si usureaza simptomele specifice sindromului premenstrual (balonare, dureri la nivelul sanilor, depresie, iritabilitate, cefalee, oboseala, insomnii, difcultati de concentrare etc.) si ale menopauzei (bufeuri, uscarea vaginului, tulburari afective, nervozitate, anxietate, disfunctii sexuale, pierderea de memorie in puseuri etc.).

Planta ar putea fi utilizata ca adjuvant in stimularea lactatiei, pentru tinerea sub control a hemoragiei din timpul nasterii si pentru cresterea fertilitatii feminine. Mai poate fi folosita si pentru tratamentul hiperplaziei benigne a prostatei, pentru a creste cantitatea de urina, precum si pentru a reduce dorinta sexuala. Istoricii relateaza ca aceasta planta era frecvent folosita de calugari pentru a rezista tentatiilor trupesti, de unde si denumirea de fructul castitatii.

In uz extern, sub forma de ulei sau extract, lemnul lui Avram are efecte benefice in tratamentul durerilor articulare si pentru a trata sau a preveni muscaturile de insecte si oboseala oculara (sub forma de spalaturi locale).

Fructele acestei plante ajuta organismul sa se refaca dupa utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive. Totodata, pot fi de ajutor si in cazul problemelor psihologice, precum pofta de dulciuri, anxietatea sau depresia. Deoarece poate afecta productia de dopamina din creier, este recomandat ca persoanele care iau medicamente precum antipsihoticele sau cele destinate bolii Parkinson, sa evite folosirea acestei plante.

Lemnul lui Avram poate cauza probleme gastrointestinale, ameteala si iritatii ale pielii (eczeme). De asemenea, femeile gravide sau cele care iau anticonceptionale orale, precum si cele care sufera de cancer la san trebuie sa evite aceasta planta, pentru ca poate produce dezechilibre hormonale.

sursa: taifasuri.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img