vineri, 29 martie, 2024

Liderul separatistilor: Transnistria va insista pentru alipirea la Federatia Rusa

Distribuie:

Publicat:

Transnistria urmareste si va insista asupra unor legaturi mai stranse cu Rusia, dar aceasta depinde de capacitatile si dorinta Kremlinului de a infaptui acest deziderat, a declarat saptamana aceasta, in cadrul unei vizite la Moscova, liderul regiunii separatiste transnistrene Evgheni Sevciuk, care a reiterat cu aceasta ocazie ca Tiraspolul nu renunta la ideea alipirii Transnistriei la Federatia Rusa, a relatat duminica Radio Chisinau.

“Solutia la aceasta problema tine de vointa politica a factorilor de decizie de la Moscova. Transnistrenii si-au manifestat masiv dorinta de a fi in componenta Federatiei Ruse in cadrul unui referendum. Acest rezultat a fost luat in considerare de catre Duma de Stat, care a adoptat chiar si o declaratie in sustinerea acestei idei”, a afirmat Evgheni Sevciuk intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul agentiei de presa RIA Novosti.

“Intelegem ca alipirea republicii moldovenesti nistrene la Federatia Rusa se poate infaptui doar daca exista dorinta din ambele parti. Acum aceasta depinde doar de vointa si capacitatile Rusiei”, a adaugat liderul transnistrean, fara alte comentarii.

Sevciuk a semnat la inceputul lunii septembrie un decret prin care cerea aplicarea rezultatelor referendumului din 17 septembrie 2006, cand 97% din locuitorii din stanga Nistrului s-au pronuntat pentru independenta si aderarea la Federatia Rusa, emiterea acestui decret intervenind la aproape 10 ani de la acest referendum.

Premierul moldovean Pavel Filip a atras atentia atunci ca Tiraspolul se pregateste de alegeri prezidentiale si ca asa-numitul decret are mai degraba un caracter populist. O parere similara a fost expusa de mai multi analisti de la Chisinau, care nu au intrevazut niciun efect juridic sau vreo consecinta pe plan geopolitic in urma acestuia.

Kremlinul nu va comenta deocamdata initiativa lui Sevciuk, deoarece nu este clar pe ce se bazeaza astfel de actiuni, a declarat la cateva zile dupa aceea purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dmitri Peskov, citat de Interfax. De altfel, conform presei tiraspolene, Moscova l-ar sustine pe Vadim Krasnoselski, asa-numitul presedinte al parlamentului de la Tiraspol, in perspectiva alegerilor prezidentiale din decembrie in Transnistria.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img