joi, 28 martie, 2024

Limonada este foarte nociva pentru…

Distribuie:

Publicat:

Este bine cunoscuta relatia dintre sanatatea dintilor si a gingiilor si obiceiurile alimentare. in general, parintii sunt ingrijorati de consumul de bomboane, caramele, jeleuri si alte dulciuri, dar pierd din vedere consumul bauturilor, care poate fi foarte daunator pentru smaltul dentar al copiilor.

„Daca resturile alimentare solide sunt vizibile si pot fi usor indepartate prin periaj si utilizarea atei dentare, lichidele ne pacalesc foarte usor. Ele creeaza o pelicula nociva pe suprafata dintilor si pe care nu o sesizam la fel de usor“, atrage atentia dr. Diana Zaharia, medic specialist ortodont la Clinica Perfectdent, potrivit adevarul.ro.

Cavitatea bucala este plina de bacterii care se hranesc cu resturile de carbohidrati ramase in urma cosumului de alimente si bauturi. „Zaharurile sunt principala sursa de hrana a acestor bacterii si sunt prezente in majoritatea alimentelor: cereale, paine, dulciuri si chiar fructe. Atunci cand bacteriile interactioneaza cu zaharul se elibereaza acizi si impreuna formeaza o pelicula pe suprafata dintilor, un film de placa bacteriana. Aceasta se depune ori de cate ori mancam sau bem, iar acizii eliberati erodeaza invelisul de protectie al dintilor, smaltul dentar, si, ulterior, patrund in stratul mai profund, numit dentina.“ Din fericire, mineralele  – calciul si ionii de fosfat – si fluorul din pasta de dinti si apa de gura au rol in procesul de remineralizare al smaltului, adauga stomatologul. 

„Mineralele pierdute ca urmare a atacului acid se depoziteaza din nou in dinti.“ Alimentatia este foarte importanta in prevenirea aparitiei cariilor, jucand alaturi de periajul dentar, utilizarea atei dentare si vizita periodica la medicul stomatolog au rol esential. „Astfel, recomandam fructele si legumele crude, cerealele integrale neindulcite si chiar sucurile fara zahar. Important  este si modul in care mancam si bem. Riscul de aparitie a cariilor creste direct proportional cu cantitatea de zaharuri consumata. Sucurile, spre exemplu, ar trebuie baute intr-un timp cat mai scurt, eventual cu paiul, iar dupa jumatate de ora se recomanda clatirea cu apa sau periajul dintilor.“ 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img