marți, 16 aprilie, 2024

Literatura medievala

Distribuie:

Publicat:

Literatura medievala reprezintă un subiect vastă ce include toate lucarile scrise în Europa şi în resul lumii din Evul Mediu. În tot acest timp literatura includea lucrări seculare şi religioase. În operele religioase tema principală era iubirea pentru Dumnezeu loria acestuia, martiriul, virtutea în fața tentației și a supliciului. În cazul pperelor nereligioase, vitejia, iubirea, onoarea și războiul (de exemplu în Cântecul lui Roland, c.1115).

La fel că literatura modernă, studiul literaturii medievale este unul complex şi bogat. În acel timp literatura era foarte variată, de la lucrări sacre religioase până la lucrări chiar excesiv de vulgare. Literatura reprezenta o oglindă a societăţii medievale.

Literatura medievala

Deoarece limba latină a fost limba Bisericii Catolice, în Evul Mediu a dominat Europa de Vest şi Centrala, latina era foarte importantă pentru literatura medievală.

În Europa de Est, influenta Imperiului Bizantin şi a Bisericii Ortodoxe a făcut limba greacă şi slavona să fie limbile dominante în literatură.

În afară de aceste limbi se foloseau și dialecte locale, mai ales în scrieri comune/seculare. Lucrări care sunt binecunoscute astăzi, ca de exemplu:

Beowulf

Nibelungenlied

Cântecul lui Roland, au folosit respectiv limba anglo-saxonă, germana de sus și franceză veche.

În afară de aceste limbi se foloseau şi dialecte locale, mai ales în scrieri comune/seculare. Lucrări care sunt binecunoscute astăzi, ca de exemplu Beowulf, Nibelungenlied şi Chanson de Roland, au folosit respectiv limba anglo-saxonă, germana de sus şi franceză veche.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img