vineri, 29 martie, 2024

Liviu Dragnea propune TVA ZERO pentru vanzarea de locuinte si constructii sociale si pentru publicitatea mass-media

Distribuie:

Publicat:

Dragnea propune TVA zero pentru vanzarea de locuinte si constructii sociale, dar si pentru publicitatea mass-media.
Proiectul de lege a fost depus la Senat, saptamana aceasta, si mai prevede majorarea plafonului pana la care firmele sunt scutite de TVA de la 65.000 la 88.500 euro si eliminarea taxei TVA pentru livrarea de ingrasaminte si pesticide utilizate in agricultura.

Potrivit propunerii legislative de modificare a noului Cod Fiscal, TVA-ul zero va fi aplicata pentru livrarea de locuinte de catre persoane fizice, livrarea de constructii destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap, livrarea de cladiri catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei. In prezent, TVA-ul pentru cladiri utilizate in scopuri sociale este de 5%.

TVA zero va fi aplicata si pentru servicii de difuzare de publicitate prin mass-media, pentru stimularea acestui domeniu. In prezent, cota de TVA in publicitate este cea standard, de 19%.

Conform libertatea.ro, proiectul mai prevede eliminarea taxei TVA pentru livrarea de ingrasaminte si pesticide utilizate in agricultura, precum si pentru prestari de servicii utilizate in domeniul agricol. In prezent, aceasta taxa este de 9%.

Codul Fiscal al urma sa fie modificat si pentru majorarea plafonului de scutire pana la care micile intreprinderi nu au obligatia platii TVA. Astfel, prin proiect se propune majorarea plafonului de scutire pana la care acestea pot efectua operatiuni, fara a avea obligatia platii TVA, de la 220.000 de lei (65.000 de euro) la 300.000 de lei (88.500 euro).

Potrivit lui Dragnea, majorarea plafonului va duce la posibilitatea unei categorii mai mari de contribuabili sa opteze pentru a nu se inregistra ca platitori de TVA, in conditiile in care calitatea de platitor presupune obligatii care duc la cresterea sarcinilor administrative a contribuabililor precum si a costurilor acestora. Initiatorul, liderul PSD Liviu Dragnea precizeaza in expunerea de motive, ca aplicarea cotei zero de TVA pentru livrarea de locuinte sociale este o masura care are in vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, precum si facilitarea accesului populatiei la o locuinta, fara suportarea TVA. Solicitarea de scoatere din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA se depune la organele fiscale competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila.

Anularea TVA va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri TVA, se mai mentioneaza in propunerea legislativa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img