vineri, 29 martie, 2024

Locul unic din Romania unde in vacanta gasesti de toate: munte, plaja, aer pur, la fel ca in Alpii Elvetieni

Distribuie:

Publicat:

Cercetarile de la inceputul anului 2016 au demonstrat ca exista un loc din Romania in care cantitatea de ozon este comparabila cu cea din Alpii elvetieni.

Asezarea umana se numeste Colibita si este o localitate de pe Valea Bistritei, aflata la o altitudine de 900 de metri, intre Muntii Bargau si Muntii Calimani. In urma masuratorilor efectuate, valoarea concentratiei maxime de ozon se cifreaza la 90 micrograme/m3(media in Romania este de 72,6 micrograme/m3).

Colibita a fost unul dintre cele mai atractive locuri pentru turisti. Pe langa aerul curat, Colibitamai ofera si locuri de plaja la malul apei lacului de acumulare cu acelasi nume.

Este situata intr-o regiune in care se pot face excursii, drumetii montane, ciclism, caiac, alpinism sau pescuit.

Intre 1923 si 1975, Colibita era o statiune balneoclimaterica, care apoi a fost desfiintata dupa ce s-a luat decizia sa se faca lacul de acumulare.

Autoritatile locale fac demersuri sa faca din Colibita o statiune turistica importanta. Pentru a deveni statiune de interes national trebuie indeplinite cumulativ mai multe conditii: sa existe un drum rutier modernizat si marcat cu semne de circulatie, transport in comun intre statiunea turistica si gara sau autogara, amenajarea si iluminarea locurilor de promenada, apa curenta si canalizare, precum si un numar de minim 500 de locuri de cazare in hoteluri si pensiuni.

Acum 10 ani, in Colibita erau in jur de 50 de case, iar in prezent sunt 400 de case de vacanta, pensiuni si vile. Pe malul lacului a fost construit si un complex turistic, unde o noapte de cazare costa 70 de lei, in timp ce un bungalow de lux cu vedere la lac se inchiriaza cu circa 450 de lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img