sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna se vor desfasura in conditii optime.

Distribuie:

Publicat:

Conditiile agrometeorologice estimate pentru urmatoarea saptamana vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice campaniei de toamna, respectiv recoltare, transport, depozitare, araturi si fertilizari, se mentioneaza in prognoza agrometeorologica, valabila in intervalul 4-10 noiembrie si intocmita de Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/.

Procesele fiziologice ale culturilor de toamna
vor evolua, in general, normal in aproape toate regiunile agricole si usor mai lent in zonele depresionare din nordul si centrul tarii.

Conform specialistilor ANM, starea de vegetatie a plantelor va fi buna si medie in cea mai mare parte a teritoriului, iar in semanaturile tardive si pe suprafetele cu deficite de apa in sol din sud-estul tarii, uniformitatea si vigurozitatea culturilor se va prezenta in continuare medie si slaba. In functie de data semanatului, orzul si graul se vor afla predominant la germinare (50-100%), rasarire (20-100%) si aparitia frunzei a treia (10-80%), mai avansate fiind culturile din sudul si estul tarii aflate la infrunzire (3-5 frunze).

In plus, rapita va parcurge fazele de germinare (80-100%) si rasarire (40-100%), precum si dezvoltarea aparatului foliar (4-14 frunze), iar sfecla de zahar se va recolta pe ultimele suprafete din centrul tarii.

De asemenea, la pomii fructiferi se vor continua fazele de maturare a lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor si finalizarea recoltarii la varietatile tardive. In toate plantatiile, vita de vie va inregistra maturarea coardelor, colorarea si caderea fiziologica a frunzelor.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport, depozitare, araturi, fertilizari etc.), in timp ce se recomanda finalizarea semanatului la graul de toamna, efectuarea araturilor pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile infiintate in epoca optima, precum si lucrari de intretinere in vii si livezi.

Aprovizionarea cu apa
in cultura graului de toamna, in stratul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema), se vor inregistra pe suprafete extinse din nordul si centrul Dobrogei, nord-estul Munteniei, sudul, estul si vestul Moldovei si sud-vestul Transilvaniei.

Din punct de vedere meteorologic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre doua si 19 grade Celsius, mai ridicata cu pana la 9 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, in aproape toata tara.

Maximele se vor situa intre 10 si 23 de grade Celsius, pe intreg teritoriul agricol, iar minimele se vor incadra intre zero si 14 grade Celsius, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, posibil mai scazuta in depresiunile din estul Transilvaniei (intre—6 si—1 grad Celsius), unde local vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului la suprafata solului.

La nivelul solului (adancimea de 10 cm), temperatura medie diurna va oscila intre 5 si 20 de grade Celsius, limite favorabile desfasurarii proceselor vegetative la culturile de rapita, orz si grau de toamna insamantate in epoca optima, la nivelul intregii tari. Pe de alta parte, se intrevad ploi locale, reduse cantitativ, insotite de intensificari temporare ale vantului.

Sursa:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img