miercuri, 24 aprilie, 2024

Lucruri care nu stiai ca iti scad imunitatea

Distribuie:

Publicat:

Te speli regulat pe maini, eviti contactul cu persoanele bolnave si cu toate acestea simti cum boala te doboara si cum febra pune stapanire pe corpul tau. Aceste lucruri nu tocmai evidente pe care le vei regasi mai jos ar putea sa iti slabeasca imunitatea. Spre exemplu aerul din jurul tau este poluat. Tot acest smog (ceata deasa, amestecata cu fum si cu praf industrial, formata in marile orase) nu le aduce niciun beneficiu plamanilor tai, dar nici imunitatii tale. Cercetarile au aratat ca aerul murdar inhiba dezvoltarea celulelor T, care sunt esentiale pentru sistemul tau imunitar, si provoaca inflamatia in exces in organismul tau. Investeste intr-un purificator de aer pentru casa ta. Chiar daca nu poti controla calitatea aerului din exterior, cel putin vei putea sa respiri cu usurinta in interior.

Stai jos in cea mai mare parte a zilei. Daca ai un job care necesita lucrul la birou, cu siguranta ca stai asezata pe un scaun cea mai mare parte a zilei. Acest lucru iti incetineste metabolismul, iar in schimb, iti determina corpul sa absoarba mult mai lent decat ar fi normal acei nutrienti care cresc imuntatea, spun specialistii. La fiecare 90 de minute, iesi din birou pentru cinci minute. Aceste mici intervaluri in care faci miscare iti vor activa muschii si iti vor pune metabolismul la lucru.

Alegi produsele de infrumusetare gresite. Fond de ten, anticearcan, ruj si alte produse cosmetice – toate acestea nu doar ca stau pe pielea ta, dar sunt si absorbite de corpul tau pe tot parcursul zilei. Unele contin ingrediente artificiale si eventual toxice. Si din moment ce sistemul imunitar nu este folosit pentru a descompune aceste componente chimice, ingredientele daunatoare din cosmetice se pot strecura dincolo de zidul de aparare al corpului tau. Fii cat mai naturala cu putinta; cu cat un produs de infrumusetare are mai putine ingrediente pe eticheta, cu atat mai sigur este acesta pentru sistemul tau imunitar.

Te predai in fata alimentelor de tip junk food. Acel platou de prajituri de casa poate miroase apetisant, dar faina alba din anumite alimente coapte deterioreaza celulele T si celulele B din corpul tau, care sunt vitale pentru sistemul de aparare al organismului. sadar, asigura-te ca granele pe care le consumi sunt in principal cereale integrale, care au multe fibre ce iti fortifica sistemul imunitar.

Nu faci din somn o prioritate. Retine acest lucru, mai ales daca este unul dintre multele motive pentru care simti ca trebuie sa dormi mai mult. Daca organismul tau nu produce destula melatonina in timp ce dormi, sistemul tau imunitar nu poate produce suficiente celule albe pentru a lupta cu bacteriile si pentru a-ti regenera zonele afectate ale corpului. Tinteste catre sapte pana la opt ore de somn in fiecare noapte.

Dieta ta contine prea multe proteine. Proteinele in exces – in special proteinele de origine animala – determina organismul sa produca in exces un hormon numiy IGF1, despre care se stie ca accelereaza procesul de imbatranire si restrange aria de actiune a sistemului tau imunitar. Nu mai mult de 10 procente din aportul tau caloric zilnic ar trebui sa provina din surse animale (cum ar fi carnea si produsele lactate), spun specialistii in nutritie.

Cea mai mare parte a zile ti-o petreci singura. Oamenii singuratici tind sa fie mai putin rezistenti in fata stresului, astfel incat sistemul lor imunitar sufera, explica specialistii. Programeaza activitati si anumite perioade de timp pe care sa le petreci cu oricine – prieteni, colegi de la birou sau chiar vecini. Oamenii care au mai multe relatii au o rezistenta mai buna in fata infectiilor.  Tu prosperi pe baza stresului. Poate ca tu crezi ca lucrezi bine sub presiune, dar stresul cronic creste nivelul de cortizol, care reduce nivelurile unor hormoni, cum ar fi testosteronul si estrogenul, spun expertii. Iar cand exista dezechilibre hormonale, sistemul tau imunitar nu poate raspunde in fata amenintarilor la fel de repede pe cat ar fi normal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img