vineri, 29 martie, 2024

Lumea a devenit un ecran 4K

Distribuie:

Publicat:

Chiar dacă nu te lovești de el peste tot, 4K a devenit rezoluția standard de ceva timp. În cazul în care te întrebai dacă e suficient Full HD sau dacă merită să cumperi un televizor sau monitor cu rezoluție 4K, iată de ce trebuie să te orientezi către varianta din urmă:

Telefoanele filmează 4K

Și nu de ieri, de azi, ci de ani buni. Telefoanele mobile au fost primele să adopte cele mai noi tehnologii, iar rezoluția 4K este una dintre ele. Cele lansate în ultimele 12 luni au acum posibilitatea de a filma la rezoluție 4K, chiar și la 60 de cadre pe secundă. În ceea ce privește display-ul, micile diagonale nu favorizează o aglomerare atât de mare a pixelilor. Cu toate astea Sony este printre puținii care dotează telefoanele mobile de top cu ecrane 4K (seria „Premium” a telefoanelor XZ). Este incredibil faptul că aceeași rezoluție se găsește și pe un smartphone, și pe ecranul unui televizor Sony.

Vloggerii creează conținut 4K

Milioanele de vizualizări nu se obțin doar printr-o poveste bună, ci și printr-o calitate impecabilă a imaginii. De aceea, marii vloggeri fac eforturi de a oferi cea mai bună calitate, iar rezoluția 4K este unul dintre ingrediente. Chiar dacă telefoanele mobile sunt capabile de înregistrare video 4K, senzorii de mici dimensiuni nu îi ajută în lumină slabă. În plus, o singură focală nu permite flexibilitatea de care un vlogger are nevoie. De aceea, camerele foto de toate dimensiunile oferă filmare 4K ca dotare standard. Vloggerii pot alege între camerele de buzunar, cu senzor mic, camerele foto compacte premium, cu senzor de 1”, camerele micro 4/3 și APS-C, precum și cele full frame. În cazul celor din urmă, dimensiunile au scăzut dramatic, grație popularizării camerelor de tip mirrorless (fără oglindă).

Televizoarele 4K sunt mai accesibile ca niciodată

Un exercițiu pe care vă invit să-l faceți este să urmăriți ce prețuri au televizoarele cu aceleași specificații, de la o generație la alta. Luna ianuarie este tradițională pentru anunțarea noilor generații, iar de Black Friday puteți vedea cele mai mari reduceri.

Rezultatul observării este că noile tehnologii devin foarte rapid accesibile. Un televizor 4K nu face excepția. În funcție de dimensiunea diagonalei, poți obține un preț foarte bun pentru televizorul tău. Chiar dacă acesta nu este smart, cu un Google Chromecast sau Apple TV îi poți oferi toate trăsăturile unuia inteligent.

Televizoarele 4K smart nu accesibile pentru toată lumea, însă nu mai au acel preț prohibitiv de altădată. În cel mult doi ani, un televizor 4K va deveni la fel de accesibil precum televizoarele Full HD smart de acum doi ani.

Ce ne rezervă viitorul

8K este următoarea frontieră. Modelele de televizoare ce oferă această rezoluție pot fi numărate pe degete. Camerele video ce înregistrează la această calitate costă mii de dolari, iar până acum nu există un smartphone care să înregistreze la rezoluție 8K.

Cu toate acestea, YouTube permite creatorilor de conținut video să încarce clipuri la această rezoluție. Nu ne mai rămâne decât să așteptăm ca, la fel ca în cazul rezoluției 4K, costurile de producție să scadă suficient de mult, astfel încât telefoanele mobile, camerele foto și video, laptopurile și calculatoarele, dar și televizoarele să devină mult mai accesibile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img