sâmbătă, 20 aprilie, 2024

MAJORARI PESTE TOT, INCLUSIV LA CONTRACTELE DE PENSII . Vezi declaratia directorul CJP Vaslui

Distribuie:

Publicat:

“ Una calda, alta rece”- odata cu majorarea salariului minim pe economie au crescut si alte dari care trebuiesc platite.

Contractul de Asigurare Sociala vine in sprijinul categoriilor de asigurati care au pierdut un loc de munca dar realizeaza venituri pentru care asigurarea sociala nu este obligatorie si isi pot permite sa continue plata pentru stagiul de cotizare la fondul de pensii publice, completandu-si astfel vechimea in munca.                                           

Incepand cu data de 01 Ianuarie 2018, in conformitate cu prevederile legii  bugetului de asigurari sociale de stat pe anul 2018, nivelul minim al venitului lunar asigurat inscris in  contractul de asigurare socialǎ este de 1457 lei (35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale: 4162 lei), iar nivelul maxim de 20810 lei .Stagiul de cotizare ce poate fi realizat prin contract de asigurare sociala este asimilat doar conditiilor normale de munca.

Contributia lunara de asigurari sociale:

– conditii de munca normale : 25% (minim 364lei – maxim 1916 lei );
aceste sume reprezinta nivelul  venitului asigurat (minim 1457 lei ) ce se datoreaza la incheierea contractului de asigurare sociala.

Pentru luna aceasta, datorita faptului ca bugeul de asigurari sociale de stat a fost publicat in 3 ianuarie si a intrat in vigoare din 6 ianuarie, sunt incidente atat prevederile legale din 2018 cat si cele din 2018, astfel ca s-a stabilit un venit minim asigurat de 1403 lei si o contributie minima aferenta  de 351 lei.                                

“In prezent, la CJP Vaslui sunt active 965 de contracte de asigurare. Tuturor acestor persoane le vom trimite notificari pentru a le comunica faptul ca a crescut suma minima de plata, conform legislatiei in vigoare. O alta noutate este ca, de anul acesta, mai pot incheia astfel de contracte doar persoanele care mai au nevoie de vechime in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta. Nu mai pot incheia contracte persoanele care vor sa iasa la pensie anticipat sau pentru pensie de boala. Aceasta modificare legislativa nu afecteaza contractele de asigurare sociala incheiate inainte de 1 ianuarie 2018. In cazul in care o persoana care are un astfel de contract nu mai plateste contributia lunara, CJP poate rezilia intelegerea abia dupa sase luni. De regula, incheie astfel de contracte persoanele tinere care nu-si gasesc un loc de munca, precum si cei care mai au unu-doi ani pana la pensionarea pentru limita de varsta si nu mai au serviciu sau le mai trebuie vechime pentru a ajunge la un stagiu de cotizare convenabil“, a declarat Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.   

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img