joi, 28 martie, 2024

Marea Britanie: “Trebuie sa ne gandim din nou” la raiduri aeriene contra SI in Siria

Distribuie:

Publicat:

Ministrul britanic al apararii, Michael Fallon, a declarat luni ca tara sa trebuie sa se gandeasca din nou la desfasurarea de raiduri aeriene contra organizatiei Statul Islamic (SI) in Siria, dupa atentatele criminale care au lovit Parisul, relateaza AFP.

“Lupta Frantei este lupta noastra si am subliniat clar ca acest act terorist a avut loc la doua ore de aici, la usa noastra. Lupta lor este lupta noastra si trebuie sa examinam toate optiunile pentru a ne alatura acesteia”, a declarat Michael Fallon la postul de televiziune Sky News.

“Americanii sunt implicati si ar aprecia daca i-am ajuta in Siria. Fara indoiala ca si francezii ar aprecia acest lucru (…), de asemenea, turcii care au SI la granita lor”, a adaugat ministrul.

“Din acest motiv trebuie sa ne gandim din nou la modalitatea de a lovi SI cel mai dur, iar aceasta duce inevitabil sa avem in vedere operatiuni aeriene in Siria, cum sunt cele desfasurate deja de RAF (Royal Air Force) in Irak”, a subliniat demnitarul britanic.

In primavara lui 2014, premierul David Cameron a obtinut aprobarea parlamentului pentru participarea la lovituri aeriene contra SI in Irak si doreste sa le extinda la Siria. El cauta insa obtinerea “unui consens”, in special cu opozitia laburista, pentru a evita un nou esec dupa cel inregistrat la sfarsitul lunii august 2013 cand parlamentul s-a opus unei prime interventii in Siria, la acea data contra regimului presedintelui Bashar Al-Assad, acuzat ca utilizeaza arme chimice.

“Am spus clar ca avem nevoie de acordul parlamentului pentru asta”, a reamintit Michael Fallon, atragand atentia ca in ultimii doi ani componenta parlamentului s-a schimbat, iar primul vot a avut loc “inainte ca SI sa demareze campania sa si ca situatia s-a schimbat” intre timp.

“Trebuie sa ii convingem pe deputati ca nu putem exclude pur si simplu o optiune militara”, a adaugat el.

Liderul laburistilor, pacifistul Jeremy Corbyn, a repetat insa ca se opune loviturilor aeriene. “Nu sunt deloc convins ca o campanie de bombardamente va schimba ceva, din contra ar putea agrava situatia”, a declarat el pentru Sky News.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img