miercuri, 24 aprilie, 2024

MARIA RADUCANU, „ BOCITOAREA „ HUSEANCA – FOTO

Distribuie:

Publicat:

O prezenta inedita datorita vocii cu care a inzestrat-o Cel de Sus, dar destul de necunoscuta chiar in judetul din care a plecat: Vaslui. Maria Raducanu este  nascuta in Husi, cantautoare si cantareata cu voce de tip soprana, cu o larga deschidere interpretativa, combinand jazz, etno-jazz, muzica veche europeana si fado cu muzica populara romaneasca.

Huseanca are o predilectie de a interpreta cantece din repertoriul Mariei Tanase, cu care a fost comparata adesea, dar a fost de asemenea considerata a fi reprezentativa pentru „noul val romanesc” de jazz.                                                                    

MAI PRETUITA IN STRAINATATE DECAT IN TARA EI.                                                     

Ca orice artist care se „ respecta” si in tara ei multi dintre noi nu o cunosc. In schimb , peste granite, rupe sufletele celor care asista la concertele ei si ii face, mereu, sa se reintoarca cu drag si dor la vocea ei.                                                                                                

Intr-un interviu dat ziarului „ Gandul” , Maria Raducanu isi deschidea sufletul . “In ’89 erau inceputuri extrem de firave in pedagogia de jazz. Se ocupau de asta doar Marius Popp si Mircea Tiberian. Ca studenta la Filologie ce eram, m-am dus sa iau niste lectii. La Marius Popp am ajuns o data, la Tiberian am mers vreo doua luni. Intr-o prima faza mi-a spus ca nu vrea bani, apoi, pentru ca intarziam ingrozitor, a hotarat ca e cazul ca tupeul meu sa fie taxat. Macar sa mi se para ca pierd ceva, avand atitudinea aia mizerabila. S-ar putea sa ma fi oprit din studiul cu el pentru ca am ramas fara bani… Ulterior, am mai mers pe la ore, intre un alaptat si alte indeletniciri.Jazzul meu este etno atunci cand insist sa se pastreze mult din acuratetea si forta pieselor folclorice ca atare. Dar ceea ce fac eu este, in primul rand, o muzica imorovixata. N-as numi-o neaparat haz, pentru ca jazzzul are un academism pe care eu rareori il respect. Iubesc schimb improvizatie. Starea aceeea de apropiata de transa , nebuneala sonora , incantatia. Asta mi se intampla in cadrul concertelor bune. Eu nu cant muzica de cafe-concert , buna pentru sprituri si discutii despre liposuctii : ori intri in joc si atunci iti va ramane in cap multa vreme cantarea mea , ori iesi rapid din sala pentru ca te enerveaza.”

„ MA DOARE CUM SE POPULARIZEAZA FOLCLORUL LA NOI”.              

„ La noi, toata lumea canta folclor in diverse formule, mixand tot felul de genuri muzicale. Cu regret trebuie sa spun ca rezultatul este vulgaritatea, de cele mai multe ori. Mie imi plange inima. M-am uitat de cateva ori la televizor, in turnee fiind, pentru ca, de obicei, nu ma uit la televizor. Noaptea, dupa concerte, in camera de hotel, m-am uitat la unele posturi tv de folclor. Noroc ca s-au uitat si colegii mei pe aceleasi posturi, pentru ca mie mi s-a parut ireal. Nu cred ca exista posturile acestea, nu cred ca le-a acreditat cineva! Mi s-a parut ca vad filme porno; nu se poate sa se cante in halul asta”declara huseanca Maria Raducanu.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img