joi, 28 martie, 2024

Medicina poate fi revolutionata prin medicamente sub forma de cipuri

Distribuie:

Publicat:

O echipa de cercetatori sunt pe cale sa revolutioneze medicina, prin utilizarea de coduri comestibile QR. Ele vor impiedica oamenii sa ia medicamente gresite.

Cand ne gandim la medicamente pe care le putem lua acasa, ne gandim la ele sub forma de pastile, capsule gel sau lichide. Mai multe persoane beneficiaza de aceeasi cantitate de medicamente, pentru diferitele afectiuni pe care le au in comun. Acest lucru se datoreaza modului in care medicamentele sunt produse in masa. Nimic nu este intr-adevar adaptat pentru o anumita persoana.

Productia in masa a medicamentelor nu este in mod inerent rau, dar asta nu inseamna ca toata lumea primeste acelasi tratament exact, chiar daca unii ar putea avea nevoie de mai mult sau mai putin din el.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Copenhaga considera ca au venit cu o noua solutie pentru producerea de medicamente cu dozare mai precisa: coduri comestibile QR. Codul QR este un medicament in sine.

Asa cum explica Natalja Genina, profesor asistent la Departamentul de Farmacie si unul dintre cercetatorii studiului, codul permite ca medicamentul sa fie adaptat pe un pacient anume. Astfel, doza poate fi suma exacta de medicamentatie de care el are nevoie.

Efectuarea unui cod QR scanabil ar putea sa reduca sansele ca oamenii sa ia medicamente gresite sau sa fie inselati sa ia medicamente contrafacute sau expirate. Aceste situatii vor fi mai usor de evitat odata ce echipa va afla cum sa obtina o imprimanta cu jet de cerneala pentru a aplica medicamentul ca un cod QR.

Acestea fiind spuse, materialul comestibil va trebui sa fie produs in prealabil pentru a permite productia la cerere. Profesorul Jukka Rantanen, cercetator stiintific in cadrul studiului, considera ca aceste coduri comestibile se vor schimba mult mai mult decat atat.

Daca cercetatorii vor reusi sa aplice aceasta metoda de productie la imprimante relativ simple, atunci ea va permite productia inovatoare de medicamente personalizate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img