vineri, 29 martie, 2024

Mediul de afaceri romanesc a primit un semnal din partea UE pe oportunităţile comerţului cu Japonia şi Singapore

Distribuie:

Publicat:

Mediul de afaceri românesc a primit un semnal din partea Uniunii Europene în vederea valorificării noilor ferestre de oportunitate negociate cu Japonia şi Singapore, se arată într-un comunicat de presă al INACO remis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit acestuia, acordurile comerciale finalizate de UE cu Japonia şi Singapore anul trecut vor fi completate de un acord de parteneriat economic cu Japonia şi un acord de investiţii cu Singapore, aprobate oficial miercuri dimineaţă la nivelul Comisiei Europene. Până la începutul anului 2019 se prefigurează intrarea efectivă a lor în vigoare. 

"Semnalul european este puternic dat lumii în favoarea comerţului deschis, bazat pe reguli, şi împotriva protecţionismului american. Două dintre cele patru mari economii ale lumii consideră că acordurile economice, comerciale şi investiţionale de amploare sunt benefice. Semnalul european este puternic şi pentru mediul de afaceri şi politic românesc chemat să valorifice noile ferestre de oportunitate pe care UE le-a negociat cu Japonia şi Singapore", a declarat Andreea Paul, preşedintele think-tank-ului INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate şi conferenţiar universitar la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE. 

Principalele oportunităţi în cazul acordului cu Japonia sunt legate de eliminarea taxelor vamale, astfel că tarifele aplicate în cazul a peste 90% din exporturile UE către Japonia vor fi eliminate la intrarea în vigoare a parteneriatului economic. De asemenea, în ceea ce priveşte indicaţiile geografice, acordul UE-Japonia recunoaşte acest statut special şi oferă protecţie pe piaţa japoneză unui număr de peste 200 de produse agricole europene cu origine geografică specifică, cunoscute sub denumirea de 'indicaţii geografice'.

În ceea ce priveşte Singapore, aceasta va elimina toate taxele vamale existente pentru anumite produse din UE (cum ar fi cele pentru băuturi alcoolice, inclusiv bere şi bere 'stout') şi se va angaja să menţină neschimbat accesul actual scutit de taxe vamale pentru toate celelalte produse din UE. La data intrării în vigoare a acordului comercial, peste 80% din toate importurile din Singapore vor intra în UE fără taxe vamale.

Conform comunicatului, UE exportă în Japonia în fiecare an aproximativ 80 de miliarde de euro de bunuri şi servicii, din care România abia exportă circa 200 de milioane de euro (0,25% din totalul exporturilor europene în Japonia; 0,38% din totalul exporturilor româneşti se îndreaptă spre Japonia) şi importăm în valoare de circa 305 milioane de euro.

'600.000 de locuri de muncă în UE depind de exporturile către Japonia, la care se adaugă alte 550.000 de europeni angajaţi de companii japoneze în UE. PIB-ul Japoniei va fi de 5 trilioane de dolari în 2018. Cele doua blocuri economice, UE şi Japonia reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul mondial. Exportatorii din UE plătesc taxe vamale anuale de 134 milioane de euro pentru vin sau 174 milioane de euro pentru produse din piele şi încălţăminte. Aceştia ar putea economisi până la 1 miliard de euro pe an pentru taxele vamale, conform estimărilor Comisiei Europene', informează INACO.

De asemenea, PIB-ul în Singapore este estimat la 316 miliarde dolari în 2018.

'Cele mai recente date oficiale ale UE arată că volumul comerţului de bunuri şi servicii cu Singapore se ridică la 97 de miliarde de euro. Volumul comerţului României cu Singapore este estimat la sub 40 de milioane de euro anual. Singapore este principalul beneficiar al investiţiilor europene în Asia, un adevărat hub european de investiţii în regiune, iar stocurile de investiţii bilaterale UE – Singapore au atins 256 miliarde de euro în anul 2016. Peste 10.000 de societăţi din UE sunt stabilite în Singapore şi utilizează această ţară ca platformă pentru comerţ şi investiţii în întreaga zonă a Pacificului', se mai spune în document.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img