vineri, 29 martie, 2024

Meteo: iarna va face prapad. Cand va ninge, unde va fi ger cumplit si ce vreme vom avea in decembrie

Distribuie:

Publicat:

Meteorologii au anuntat ca iarna va face prapad in acest sezon, vom avea fenomene extreme, cu episoade severe de viscol si ger cumplit. Roxana Bojariu, sefa sectiei de Climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie(ANM), a declarat, pentru RTV, ca vom avea parte de o iarna grea.

Explicatia este ca vremea calda, aproape de vara, la inceputul lunii noiembrie se inscrie in modelele de fenomene extreme care se petrec in intreaga lume.

„Au mai fost cazuri, dar, intr-adevar, amplitudinea acestor fenomene e iesita din comun. Si nu e vorba doar de Romania. Vedeti ca sunt fenomene extreme peste tot in lume, peste tot in Europa. Ati vazut ce se intampla in Italia, ce se intampla in vestul Europei. De fapt, lucrurile se leaga, pentru ca acest transport de aer foarte rece dintre nord spre latitudinile mai joase a impins aerul cald dinspre latitudinile mai joase spre noi. Si practic avem aceasta vreme foarte calda ca o alta fateta a vremii foarte reci si cu fenomene meteo extreme din Europa de Vest, dar nu numai. In intreaga lume avem fenomene meteo extreme. Se raceste la finalul lunii”.

”E greu sa spunem. Cu zece zile inainte, vom spune daca vom avea zapada. In 2017, pe 24 decembrie aveam peste 20 de grade, pe 25 deja se schimbase vremea, iar pe 29 cod rosu de viscol. Pe masura ce ne apropiem, in noiembrie vom actualiza informatiile pentru iarna, cand ne apropiem vom putea spune unde vom avea zapada”, a spus Elena Mateescu, director ANM. Vremea se raceste la finalul lunii noiembrie, iar spre finalul lunii vor avea primele ninsori, anunta meteorologii. Nici decembrie si ianuarie nu se anunta blande. Vom avea frig cumplit, cu minine de minus 20, minus 30 de grade, si viscol puternic”, mai spun meteorologii.
Prognoza meteo luna noiembrie

Cantitatile totale lunare se vor situa in general in limite normale in cea mai mare parte a teritoriului, local excedentare in regiunile centrale. Temperaturile medii lunare ale aerului vor fi cuprinse in limite apropiate de mediile multianuale in majoritatea regiunilor, local mai ridicate decat acestea in sud-estul tarii.

Prognoza meteo luna decembrie

Precipitatiile totale lunare vor fi local excedentare in regiunile centrale si sudice si apropiate de mediile climatologice in restul teritoriului. Temperaturile medii lunare ale aerului vor fi cuprinse in limite apropiate de mediile multianuale in majoritatea regiunilor, local mai ridicate decat acestea in sud-estul tarii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img