joi, 28 martie, 2024

MFP virează 6,12 milioane de dolari pentru aderarea la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) urmează să vireze, în acest an, 6,12 milioane de dolari pentru aderarea României la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), se arată într-un proiect de lege publicat pe site-ul instituţiei.

'În baza memorandumului aprobat de Guvernul României, în data de 21 februarie 2017, a fost transmisă de către ministrul Finanţelor Publice scrisoarea prin care s-a solicitat admiterea României ca membru în cadrul instituţiei şi prin care au fost acceptate condiţiile financiare propuse. Astfel, s-a agreat subscrierea de către România a 1.530 de acţiuni, reprezentând o valoare totală a capitalului de 153 milioane dolari SUA, din care 30,6 milioane dolari SUA capital vărsat, plătibil în cinci tranşe anuale egale', se arată în expunerea de motive.

Prima tranşă anuală va fi achitată la momentul sau înainte de data depunerii instrumentului de acceptare a Acordului de înfiinţare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2018.

"Se are în vedere plata prin virament în decursul anului 2018 a primei tranşe în sumă de 6,12 milioane dolari SUA echivalent al sumei de 24.847.200 lei, plătibili în dolari SUA', informează MFP.

Sursa de finanţare a contribuţiei României la capitalul AIIB, în valoare totală de 30,6 milioane dolari SUA, este bugetul MFP, cu încadrare în prevederile bugetare aprobate şi în plafonul de cheltuieli stabilit pentru anul 2018. Conform metodologiei ESA, contribuţia României la capitalul AIIB nu influenţează deficitul bugetului general consolidat sau datoria publică a României (conform Eurostat). Singura influenţă directă se poate manifesta asupra deficitului bugetului de stat în termeni de fluxuri de numerar, majorând necesarul de finanţare a acestui deficit.

Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură este o instituţie financiară internaţională cu sediul la Beijing, China, având ca obiectiv promovarea interconectării şi integrării economice în regiunea Asiei, concentrându-se pe dezvoltarea infrastructurii şi a altor sectoare productive, inclusiv energie, transport şi telecomunicaţii, infrastructură rurală şi dezvoltarea agriculturii, alimentare cu apă şi canalizare, protecţia mediului, dezvoltarea urbană şi logistică etc.

Procesul de înfiinţare a AIIB a fost finalizat la data de 25 decembrie 2015, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de înfiinţare, ca urmare a ratificării documentelor statutare de către 17 membri care deţin mai mult de 50% din totalul capitalului subscris.

'Capitalul autorizat al băncii este de 100 de miliarde de dolari, din care capitalul subscris de R. P. Chineză este de 29,78 miliarde dolari, drepturile de vot ale acesteia reprezentând 26,06%. Pentru operaţionalizarea băncii a fost necesar ca minimum 50,1% din capital să fie subscris înainte de înfiinţarea propriu-zisă. Această sumă s-a realizat prin subscripţiile Chinei, Australiei, Marii Britanii, Republicii Coreea şi Germaniei. La sfârşitul lunii octombrie 2017, alături de cele 58 de state care au obţinut calitatea de state membre, au fost acceptate alte 22 de ţări cu titlul de membri prospectivi, până la finalizarea procedurilor interne relevante pentru dobândirea calităţii de membru al băncii şi achitarea primei tranşe din capitalul subscris vărsat. Astfel, numărul total al statelor ce vor deveni membri ai AIIB se va ridica la 80, din care 57 de state vor avea calitatea de membrii fondatori', menţionează sursa citată. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img