marți, 16 aprilie, 2024

MICII FERMIERI AU PARTE DE VESTI BUNE!

Distribuie:

Publicat:

 Incepand cu data de 27.01.2017 vor intra in vigoare prevederile Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 140/2016 care stabileste conditiile minime de functionare pentru abatoarele de capacitate mica, act normativ ce a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1056/28.12.2016.

Prin acest act normativ se creeaza posibilitatea infiintarii unor unitati de abatorizare locale de tipul centrelor de sacrificare/puncte de taiere integrate in ferma, unde micii fermieri/crescatorii de animale ungulate domestice (bovine, ovine, caprine, porcine) pot sa isi sacrifice animalele din fermele proprii, obiective noi care trebuie supuse procedurii de autorizare sanitara veterinara in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare a unitatilor care produc, prelucreaza, depoziteaza, transporta si/sau distribuie produse de origine animala.

Carcasele/Semicarcasele/Sferturile si organele obtinute in urma sacrificarii in centrele de sacrificare si punctele de sacrificare la nivelul fermei vor putea fi comercializate pe teritoriul national catre macelarii, carmangerii, restaurante, cantine, pensiuni turistice si magazine alimentare.

In vederea implementarii acestor prevederi, precum si pentru a preveni posibilitatea livrarii carnii si organelor catre alte State Membre ale U.E. sau tari terte, medicii veterinari oficiali au obligatia sa specifice in documentele sanitare veterinare obligatorii , denumirea si tipul unitatii de destinatie (macelarie, carmangerie, restaurant, cantina, pensiune turistica, magazin alimentar), adresa si numarul de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor acordat de DSVSA judeteana, pentru aceasta unitate. Cristina Radulescu

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img