sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Migrantii continua sa soseasca in Grecia, in pofida Acordului UE-Turcia

Distribuie:

Publicat:

Aproximativ 50 de migranti si refugiati erau primele persoane care au sosit duminica pe Insula greaca Lesbos, dupa intrarea in vigoare, in noaptea de sambata spre duminica, a acordului incheiat vineri de eurpeni si turci, relateaza Reuters online.

Ei isi agita bratele, se imbratiseaza si zambesc, vizibil fericiti sa puna piciorul pe solul european, dupa o traversare periculoasa a Marii Egee dinspre Turcia, la bordul unei barci pneumatice, asa cum au procedat, inaintea lor, alte zeci de mii de persoane aflate in cautarea azilului.

Acest acord este menit sa puna capat venirii unor noi migranti si refugiati in Uniunea Europeana si sa “destructureze modelul economic al traficantilor” de persoane.

In schimbul unei consolidari a unui ajutor financiar promis Ankarei, unei accelerari a liberalizarii vizelor pentru cetatenii turci si unei reluari a negocierilor de aderare la UE, autoritatile turce accepta sa reprimeasca migranti care sosec clandestin pe insulele elene dupa ce traverseaza Marea Egee.

Acordul, incheiat vineri, prevede trimiterea inapoi in Turcia a tuturor persoanelor care sosesc ilegal pe insulele grecesti, pe Marea Egee, incepand de duminica, potrivit principiului “unul la unu”: “in schimbul fiecarui sirian trimis inapoi in Turcia de pe insulele grecesti, alt sirian va fi reinstalat din Turcia catre UE, tinand cont de criteriile ONU de vulnerabilitate”.

Textul precizeaza ca migrantii care sosesc pe insulele elene vor fi “corespunzator inregistrati, iar orice solicitare de azil va fi tratata in mod individual”, in cooperare cu Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR). “Migrantii care nu cer azil sau a caror cerere de azil a fost considerata nefondata ori nu poate fi primita (…) vor fi trimisi inapoi in Turcia”.

875 de nou-sositi in 24 de ore
Epuizati, dar usurati, migrantii care au sosit duminica dimineata pe tarmul Insulei Lesbos isi inveleau hainele ude in paturi de supravietuire, in timp ce voluntari le ofereau haine uscate si hrana.

Potrivit unui oficial din cadrul politiei, aproximativ 12 ambarcatiuni au sosit, pana la ora locala 6.00 (6.00, ora Romaniei), pe aceasta coasta, in apropiere de aeroportul din Mytilene. Un jurnalist Reuters a asistat la sosirea a trei ambarcatiuni in doar o ora de la ivirea zorilor. Doi barbati au fost scosi in stare de inconstienta dintr-una dintre ambarcatiuni, in tipetele insotitorilor lor de drum.

Pana duminica la pranz, 875 de persoane au sosit, in ultimele 24 de ore, potrivit unei estimari a Guvernului grec.

Cei care au decis sa infrunte valurile pentru a ajunge in Europa spera sa reuseasca sa treaca mai departe, in pofida Acordului de la Bruxelles.

Hussein Ali Mohammed, un sirian ale carui studii, la Litere, au fost intrerupte de razboi, declara ca intentioneaza sa se duca in Danemarca pentru a-si continua scoala. El spune ca este “la curent” cu acordul de vineri. Dar, adauga el, spera “sa treaca frontierele”. “Sper sa-mi pot termina studiile aici, asta e tot. Nu vreau bani, vreau doar sa-mi termin studiile. Acesta este mesajul meu”, subliniaza el.

Hussein Ali Mohammed si-a multiplicat locurile de munca in Turcia, pentru a putea plati serviciile unui traficant, iar cea mai mare temere a sa, in prezent, este sa fie trimis de cealalta parte a Marii Egee. “Am muncit foarte, foarte dur in Turcia. Am economisit ca sa vin aici”, spune el.

Alt nou-sosit, Mohammed, un informatician in varsta de aproximativ 30 de ani, originar din Deraa, in sudul Siriei, spune ca vrea sa ramana in Grecia pana cand gaseste un mijloc sa ajunga la sotia si fiul sau, in Germania.

Primele trimiteri inapoi in Turcia, pe 4 aprilie
Primele trimiteri inapoi in Turcia sunt prevazute sa inceapa din 4 aprilie, pana cand Grecia va implementa un sistem de examinare accelerata a solicitarilor de azil. UE a promis sa trimita o misiune de 4.000 de agenti suplimentari in Grecia, inclusiv judecatori, traducatori si vamesi, in vederea solutionarii fiecarui caz in mod individual.

Insa legalitatea Acordului dintre Uniunea Europeana si Turcia continua sa ridice intrebari, iar soarta a zeci de mii de migranti si refugiati deja sositi in Grecia este neclara.

Aproximativ 144.000 de persoane – sirieni, irakieni si afgani in mare parte – au sosit de la inceputul anului in Grecia, potrivit UNHCR. Aproape 60% dintre aceste persoane sunt femei si copii. In 2015, aproape 860.000 de persoane au ajuns in Grecia pe cale terestra sau maritima, tot potrivit UNHCR.

Foarte putine, eventual niciuna dintre aceste persoane nu intentioneaza sa ramana in Grecia, dorind sa ajunga in nordul Europei, mai ales in Germania, unde spera sa obtina ajutor si perspective mai bune de angajare decat in Grecia, afectata in continuare de criza economica.

Insa odata cu inchiderea frontierelor si “rutei prin Balcani”, cel putin 48.000 de migranti si refugiati au ramas blocati in Grecia, in tabere si porturi.

Aproximativ 12.000 dintre aceste persoane asteapta in conditii deplorabile la Idomeni, la frontiera cu Macedonia, in speranta ca-si vor putea continua drumul catre nord.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img