vineri, 29 martie, 2024

Milioane de fumatori au vazut imaginea acestui barbat pe pachetele de tigari. Familia este revoltata si cere daune record

Distribuie:

Publicat:

O imagine cu un barbat intubat care apare pe toate pachetele de tigari din UE poate ajunge sa provoace un scandal international. Imaginea, care a fost pusa pe pachete chiar de catre Comisia Europeana, este a unui roman, internat la un spital din Romania. Omul a murit apoi, dar familia spune ca nu si-a dat niciodata acordul asupra publicarii imaginii.

Una dintre imaginile care, potrivit legislatiei in vigoare, sunt afisate pe pachetele de tigari, pentru a ilustra riscurile la care se supun fumatorii, este a unui barbat roman, din Hunedoara, care a suferit o interventie chirurgicala la un spital din Cluj. Barbatul a suferit o interventie chirurgicala sub anestezie, si din acest motiv a fost intubat. Ulterior, omul a murit, dar imaginea cu el pe patul de spital a ajuns parte a directivei europene din octombrie 2014 care se refera, printre altele, la imaginile care trebuie afisate pe toate pachetele de tigari.

Informatia a fost oferita presei de catre avocatul Adrian Cuculis. El spune ca situatia a fost constientizata de familia barbatului, care acum se afla in Marea Britanie. “Familia este revoltata si vrea sa mearga in instanta unde probabil vom cere daune record, fiindca ei ne-au spus ca isi vad tatal “aruncat” pe strada unde il calca lumea in picioare iar pozele circula in toata Uniunea. De asemenea, ei nu si-au dat acordul si sustin ca nici tatal lor”, spune Cuculis.

El spune ca daunele s-ar putea ridica la milioane de euro.

Reporterii Economica au contactat o ruda a omului, pe cel indicat de avocatul Cuculis drept un fiu al acestuia. Tanarul, care era in timpul programului de lucru, a spus ca nu stie cum imaginile cu tatal sau au ajuns pe pachetele de tigari iar fotografia nu a fost facuta de vreun membru al familiei. De asemenea, mai spune ca nimeni nu ar fi contactat familia pentru a i se cere permisiunea de a folosi imaginea. Tanarul a refuzat sa-si faca public numele, pe motiv ca nu vrea sa-si piarda locul de munca.

Imaginea barbatului din Hunedoara a aparut pentru prima data in spatiul public odata cu publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Anexei II din Directiva Delegata 2014/109/UE a Comisiei din 10 octombrie 2014. Anexa a fost publicata in Jurnal in data de 17.12.2014. “Biblioteca de imagini (printre care si cea a barbatului roman n.red) face parte din Anexa la Directiva 109/2014. Fisierele cu imaginile in format electronic au fost puse la dispozitia producatorilor de tigarete de catre Ministerul Sanatatii anul trecut, iar noi a trebuit sa ne conformam legii”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania.

“Imaginile (de pe noile pachete de tigari n. red.) sunt mult mai dure si au fost selectate printr-un sondaj realizat in toate tarile Uniunii Europene”, a declarat medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului “Stop Fumat”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img