vineri, 29 martie, 2024

Ministerul Agriculturii propune o SUMĂ COLOSALĂ pentru despăgubirea fermierilor afectați de pestă porcină

Distribuie:

Publicat:

Ministeru Agriculturii vrea să despăgubească fermierii din România cu o sumă record de bani.

Ministerul Agriculturii vrea să instituie o schemă de ajutor de stat de 80 milioane euro pentru compensarea pagubelor cauzate de pesta porcină africană în gospodăriile populaţiei, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului publicat în dezbatere pe site-ul ministerului, scrie News.ro.

”Valoarea maximă totală a schemei pentru întreaga perioadă de aplicare este echivalentul în lei a 80 milioane euro. Plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie a anului precedent anului în care se efectuează plăţile”, se arată în proiect.

Perioada de depunere a cererilor de plată începe cu luna octombrie a acestui an, dar nu mai devreme de primirea Deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat, şi se încheie cu luna octombrie a anului 2020.

”Ajutorul de stat reprezintă o măsură compensatorie acordată crescătorilor de porcine, persoane fizice ale căror animale au fost sacrificate la greutăţi aflate sub greutatea standard de valorificare de 110 kg, care cresc porcine pentru consum familial, sezonier, tradiţional în perioada sărbătorilor de Crăciun dar şi pentru valorificarea pe piaţa liberă, în aceeaşi perioadă şi obţinerea unor minime venituri care să le permită reluarea producţiei agricole pentru anul următor”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Resursele financiare necesare acordării ajutorului de stat se încadrează în limitele de cheltuieli aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2019 şi 2020, spun autorii documentului.

”În contextul epidemiologic actual al evoluţiei pestei porcine africane în state terţe vecine şi pe teritoriul Uniunii Europene în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia şi România, se impune luarea de măsuri urgente pentru combaterea acestei boli pe teritoriul României”, se menţionează în proiect.

Pentru această boală, nu există prevenţie specifică sub formă de vaccin.

Virusul este deosebit de rezistent, cu o virulenţă particulară, iar unele state infectate, Italia, spre exemplu, nu au eradicat virusul nici după perioade îndelungate de timp. Pesta porcină africană poate deveni endemică în scurt timp, blocând întregul sector de creştere a suinelor, producând pagube economice însemnate, prin cheltuielile impuse de combaterea bolii şi prin pierderile înregistrare de producătorii de carne de porc cărora li se aplică restricţii cu privire la comerţul intracomunitar şi la export.

”Având în vedere că principala măsură instituită este distrugerea animalelor, care generează pagube grave crescătorilor de porcine, persoane fizice, se impune instituirea de urgenţă a unui ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de pesta porcină africană în gospodăriile populaţiei”, motivează autorii proiectului.

Având în vedere situaţia extraordinară dată de numărul mare de exploataţii afectate, pînă în prezent 873 la nivel naţional, dar în creştere, neacordarea acestor măsuri compensatorii poate avea consecinţe grave asupra nivelului minim de trai al populaţiei din mediul rural şi poate duce la imposibilitatea acesteia de a reîncepe activitatea de creştere a porcinelor în perioada în care situaţia epidemiologică o va permite, mai arată documentul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img