vineri, 19 aprilie, 2024

Ministerul Apelor şi Pădurilor: Fonduri europene pentru managementul riscurilor de mediu în Regiunea Dunării

Distribuie:

Publicat:

Cea de-a 13-a întâlnire a Steering Group pentru Aria Prioritară 5 – Managementul Riscurilor de Mediu din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării', care se desfăşoară vineri în Capitală, aduce în atenţia specialiştilor consolidarea cooperării în domeniul gestionării inundaţiilor şi a schimbărilor climatice în bazinul Dunării.

Începând cu anul 2017, a fost aprobat spre finanţare, în cadrul Programului Transnaţional al Dunării, proiectul 'AP 5 – Managementul Riscurilor de Mediu din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării', proiect ce face obiectul acordului de parteneriat semnat cu Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, în calitate de lider de parteneriat, informează Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Bugetul alocat Ministerului Apelor şi Pădurilor prin acest proiect este de 176.469,68 euro, din care 149.999,23 euro (85%) UE şi 26.470,75 euro (15%) co-finanţare naţională. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, respectiv ianuarie 2017- decembrie 2019.

În cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, România, prin specialiştii din Ministerul Apelor şi Pădurilor, asigură, împreună cu responsabilii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, coordonarea Ariei prioritare 5 – Managementul riscurilor de mediu din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Obiectivul proiectului este de a sprijini coordonarea continuă a Ariei Prioritare 5- Managementul riscurilor de mediu a Strategiei UE pentru regiunea Dunării, pentru a facilita un sistem stabil, eficient şi inovator de guvernanţă pentru Aria Prioritară 5, în scopul de a consolida cooperarea în domeniul gestionării inundaţiilor şi a schimbărilor climatice în bazinul Dunării.

Aria Prioritara 5 Managementul Riscurilor de Mediu abordează principalele riscuri de mediu din bazinul hidrografic al Dunării şi combină acţiunile întreprinse la nivel naţional cu cele dezvoltate la nivel regional şi bazinal, urmărind crearea de sinergii între Ariile Prioritare 4 şi 5 ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Principalele subiecte discutate la conferinţa de la Bucureşti includ analiza progresului activităţilor Ariei Prioritare 5 de la cea de-a 12-a întâlnire a Steering Group, a proiectelor aflate în desfăşurare şi a celor viitoare din cadrul AP 5, inclusiv a celor finanţate prin Programul Transnaţional Dunărea.

Alături de reprezentantul Ministerului Apelor şi Pădurilor, la discuţii participă Gheorghe Constantin, în calitate de manager de proiect 'AP 5- Managementul Riscurilor de Mediu din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării' pentru România şi Károly Gombás, reprezentantul liderului de parteneriat al proiectului. La discuţii iau parte şi reprezentanţi ai ţărilor riverane fluviului Dunărea (Austria, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Slovacia), precum şi ai ICPDR (International Commission for the Protection of the Danube River), GWP (Global Water Partnership) şi ai Convenţiei Carpatice.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img