joi, 28 martie, 2024

Ministerul Finantelor Publice clarifica deductibilitatea asigurarilor facultative de sanatate

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Finantelor Publice elimina intr-un document oficial dubiile cu privire la deductibilitatea asigurarilor facultative de sanatate, un aspect care a fost pus la indoiala de clinicile private de sanatate la inceputul acestui an.

Astfel, ministerul a transmis ca “impozitul lunar se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut (…) si a primelor de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 de euro”.

In plus, Ministerul de Finante mentioneaza ca reglementarile Codului fiscal nu fac referiri exprese si nu conditioneaza cu privire la tipurile de asigurari voluntare de sanatate prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Directorii generali ai MedLife si Regina Maria, cele mai mari lanturi de clinici private din Romania, sustineau la inceputul lunii iunie a acestui an ca asigurarile voluntare de sanatate nu pot fi deductibile fiscal deoarece includ si servicii care se suprapun cu cele acoperite de pachetul de baza, fapt care contravine legislatiei in vigoare din domeniul sanatatii. Reprezentantii clinicilor private spuneau ca promovarea acestora drept deductibile de catre asiguratori pune in pericol dezvoltarea coerenta a sistemului privat de sanatate.

Mai mult, acestia avertizau ca presupusa deductibilitate a asigurarilor de sanatate ar putea aduce riscuri crescute la adresa companiilor care au contractat pentru angajati polite voluntare, astfel ca, in situatia unor controale ale ANAF, acestea ar putea fi nevoite sa achite retroactiv contributiile sociale, impozit pe profit si penalitati aferente sumelor recalculate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img