vineri, 29 martie, 2024

Ministrul apararii israelian militeaza pentru o ‘lovitura severa’ aplicata miscarii islamiste Hamas in Fasia Gaza

Distribuie:

Publicat:

Ministrul apărării israelian, Avigdor Lieberman, a subliniat marţi necesitatea de a aplica o 'lovitură severă' mişcării islamiste Hamas în Fâşia Gaza, el afirmând că violenţele şi tensiunile din jurul teritoriului palestinian nu mai pot dura, transmite France Presse preluată de Agerpres.

Lieberman a menţionat de asemenea că decizia nu trebuie să-i aparţină doar lui, ci întregului cabinet de securitate, indicând faptul că acest forum restrâns de pe lângă şeful guvernului, responsabil de problemele cele mai sensibile, este divizat cu privire la o acţiune brutală împotriva Hamas. 

'Situaţia nu mai poate dura aşa cum o ştim astăzi', a declarat Lieberman în faţa soldaţilor şi ofiţerilor de la baza Reim, în apropiere de Fâşia Gaza. 'Nu avem intenţia să acceptăm nivelul de violenţă la care asistăm în fiecare săptămână', a adăugat el. 

Fâşia Gaza, supusă de peste zece ani unei blocade israeliene severe, este de la 30 martie scena unei mobilizări în masă denumite 'Marele marş al întoarcerii'. 

Mii de palestinieni se adună în fiecare săptămână de-a lungul barierei de securitate care desparte enclava de Israel, iar unii dintre ei atacă bariera de câţiva metri înălţime, lansând proiectile asupra soldaţilor israelieni postaţi de cealaltă parte a gardului. Armata israeliană ripostează cu mijloace antirevoltă şi cu muniţie de război. 

După o relativă acalmie, mobilizarea şi violenţele s-au intensificat în ultimele săptămâni. Israelul acuză Hamas de orchestrarea protestelor, ceea ce ridică temeri privind o nouă escaladare a situaţiei în Fâşia Gaza. 

'Trebuie să aplicăm o lovitură severă Hamas, aceasta este singura modalitate de a readuce situaţia la stadiul de dinainte şi de a reduce nivelul violenţei', a afirmat Lieberman. 

'Din păcate, nici ministrul apărării, nici premierul, nici ei împreună nu pot lua singuri o astfel de decizie', a mai spus el. 

Mobilizarea palestinienilor din Gaza a fost însoţită de o serie de schimburi de tiruri cu rachete, obuze şi proiectile între grupuri armate şi militari israelieni. Israelul şi Hamas au purtat trei războaie în Fâşia Gaza din 2008. 

Cel puţin 208 palestinieni au fost ucişi de la 30 martie, cei mai mulţi în urma protestelor de-a lungul barierei de securitate, alţii în urma atacurilor lansate de tancurile şi aviaţia israeliene. 

Egiptul şi ONU depun eforturi de mai multe săptămâni pentru a se ajunge la un armistiţiu de lungă durată pentru a evita o nouă confruntare. Cu toate acestea, Lieberman a declarat luni – potrivit presei – că nu crede într-o posibilă înţelegere cu Hamas. 

'Am încercat toate opţiunile', a spus ministrul apărării israelian marţi. 'Cred că în acest stadiu noi le-am epuizat pe toate. A sosit timpul să luăm decizii', a insistat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img