joi, 28 martie, 2024

Ministrul de externe recunoaşte că a relatat o ‘fake story’ legată de ambiţiile lui Putin privind ‘Rusia Mare’

Distribuie:

Publicat:

Ministrul de externe olandez Halbe Zijlstra a recunoscut că a minţit că ar fi fost prezent la o întâlnire în care preşedintele rus Vladimir Putin ar fi vorbit despre planurile sale despre o 'Rusie Mare', scrie luni site-ul olandez de ştiri www.dutchnews.nl.

Zijlstra a pretins că l-a auzit pe preşedintele rus vorbind despre ambiţiile sale expansioniste în timpul unei întâlniri cu oameni de afaceri la casa de vacanţă a lui Putin în 2006. La acea vreme, Halbe Zijlstra lucra pentru compania petrolieră olandeză Shell.

Într-un interviu publicat la sfârşitul săptămânii trecute în cotidianul Volkskrant, ministrul a recunoscut însă că nu a participat la întâlnire, ci a 'împrumutat' anecdota de la o persoană a cărei identitate a dorit să o protejeze.

'Am luat decizia că aceasta este o istorie geopolitică importantă. M-am plasat pe mine în poveste pentru a mă asigura că dezvăluirile nu erau despre persoana care s-a aflat cu adevărat acolo. Pentru că aceasta ar fi putut avea implicaţii pentru el sau pentru compania lui', a explicat Zijlstra.

În versiunea iniţială, pe care Zijlstra a început să o relateze la conferinţele partidului VVD (liberal, al premierului Mark Rutte) în 2014, el a susţinut că se afla într-o încăpere din spate a vilei când l-au auzit pe Putin definind 'Rusia Mare' drept 'Rusia, Belarus, Ucraina şi statele baltice', şi adăugând că 'Kazahstanul ar fi bine de avut'.

Îndoieli despre veridicitatea afirmaţiilor lui Zijlstra au apărut când fostul CEO al Shell, Jeroen van der Veer, a declarat pentru Volkskrant că actualul ministru nu a fost prezent la întâlnirea din 2006. Zijlstra a admis că nu a luat parte, dar a insistat că substanţa istoriei este adevărată.

'A fost înţelept să-mi protejez sursa în modul în care am făcut-o? Nu, nu a fost. Dar informaţia este corectă', a declarat el, fără a confirma dacă sursa sa a fost Van der Veer.

Dezvăluirea survine într-un moment delicat pentru Zijlstra, care urmează să se deplaseze marţi la Moscova pentru prima sa întrevedere oficială cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Partidul PVV al lui Geert Wilders (de extremă dreapta) a cerut o dezbatere în parlament în care ministrul de externe să dea explicaţii înaintea plecării în Rusia.

Consilierii de imagine ai VVD au folosit această anecdotă în octombrie pentru a combate criticile referitoare la lipsa de experienţă a lui Zijlstra în relaţiile internaţionale atunci când a fost numit în funcţie. Ministrul a declarat că i-a relatat premierului Mark Rutte varianta reală în urmă cu câteva săptămâni. Rutte, care se află în Coreea de Sud cu prilejul Jocurilor Olimpice, nu a comentat pe acest subiect, mai precizează site-ul olandez. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img