sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ministrul Educatiei a modificat in mod ilegal regulamentele de functionare a scolilor: “Nu s-a facut consultare publica asa cum prevede legea”

Distribuie:

Publicat:

Elevii nu vor mai avea voie sa aiba in posesia lor telefoane la ore. Totodata, va fi interzisa sanctionarea scolarilor care nu poarta uniforma, folosirea notelor ca metoda de coercitie cat si eliminarea elevului de seviciu. Acestea sunt doar cateva dintre modificarile regulamentului-cadru de organizare a unitatilor de invatamant preuniversitar.

Ministrul Educatiei Liviu Pop a anuntat, marti seara, pe Facebook ca a fost adoptat un nou regulament-cadru de functionare si organizare a scolilor.
 
Reprezentantii elevilor afirma ca desi unele dintre modificari sunt binevenite pentru scolari, procedura ramane una ilegala pentru ca s-a realizat fara consultare publica.
 
Printre schimbarile adoptate de Liviu Pop se numara ca „pe durata orelor de curs telefoanele mobile se pastreaza in locuri special amenajate din sala de clasa , setate astfel incat sa nu deranjeze procesul educativ" (articolul 197), "„rezultatul evaluarii, exprimat prin calificativ, nota, punctaj etc. nu poate fi folosit ca mijloc de coercitie, acesta reflectand strict rezultatele invatarii, conform prevederilor legale" (aliniat 3, adaugat la articolul 113), iar la articolul 198 se adauga un aliniat care prevede interzicerea serviciului pe scoala cat si sanctionarea elevilor care nu poarta uniforma unitatii.
 
"Sunt multe modificari tehnice pentru manualele auxiliare. De asemenea, a crescut rolul asociatiilor de parinti, a interzis elevul de serviciu. Totodata, se prevede faptul ca nota nu poate fi folosita ca mijloc de coercitie. Asadar, unele dintre moficari sunt binevenite. La telefoane singura modificare e ca trebuie depozitate in timpul orei . O masura inutila, pentru ca oricum elevii  nu au voie sa foloseasca telefoanele la cursuri, utilizarea lor fiind oricum sanctionata, iar pe alocuri negativa. Sa ii pui pe elevi sa le depoziteze inseamna ca prezumam din start ca toti incalca regula si le utilizeaza. Mai mult, se incalca dreptul la proprietate.

Chestiunea cea mai grava chestiune insa este ca nu s-a facut consultare publica dupa cum prevede legea. Proiectul nu a fost postat pe site-ul MEN timp de minim 10 zile. Modificarea zonei de drepturi ale elevilor altfel decat prin Statutul Elevului este ilegala.", a declarat pentru Adevarul presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, Alexandru Manda.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img