vineri, 29 martie, 2024

Ministrul Sanatatii: Nu am rezolvat problema spagii din spitale. Cred ca ne-a intrat in sange sa mergem la medic si sa dam plicul

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a atras atentia, miercuri, ca problema mitei din spitale persista, mentionand ca exista unitati medicale in care pacientii inca mai dau medicilor bani in plic, fiind vorba despre un fenoment "intrat in sange".
„Nu am rezolvat problema spagii. Chiar astazi citeam niste elemente legate de faptul ca exista spitale unde se mai da spaga. Cred ca ne-a intrat in sange sa mergem la medic si sa dam plicul”, a spus, miercuri, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Pintea precizeaza ca, desi in unele spitale exista chestionare prin care pacientii pot evalua in mod anonim calitatea serviciilor prestate, nu toti pacientii au incredere in acestea.

„Chestionarele (n.r. – de feedback) au fost introduse in 2016 si, daca va uitati pe site-ul Ministerului Sanatatii, publicam rapoarte trimestriale. Acestea functioneaza, dar, din pacate, oamenii nu au incredere in anonimatul respectivului chestionate, desi el este sigur”, a subliniat Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a mentionat ca managerul spitalului este responsabil pentru verificarea chestionarelor care contin feedback-ul pacientilor privind calitatea serviciilor din spitale.

Saptamana trecuta, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a facut public un raport privind coruptia din sistemul de sanatate, precizand ca s-au identificat cinci domenii de manifestare a coruptiei din acest sistem: achizitii publice, servicii medicale, bugetarea unitatilor spitalicesti, accesul personalului in sistemul medical si autorizarea farmaciilor.

"In completarea studiului, pot sa va spun ca au fost investigate, de asemenea, nu doar persoanele/functionarii care au lucrat in sistemul de sanatate, ci si persoanele juridice (companii, firme) care au dat mita sau alte foloase ilegale in cadrul achizitiilor publice din sanatate, fiind solicitate in anumite investigatii chiar si masuri preventive. (..) O abordare pro activa din partea administratiei publice pentru impiedicarea producerii actelor de coruptie, cresterea integritatii, reducerea vulnerabilitatilor si a riscurilor de coruptie pot duce la diminuarea coruptiei in Romania", spune procurorul sef DNA.

Kovesi a explicat ca acest fenomen nu poate fi eliminat doar prin anchete, fiind necesara schimbarea unor proceduri si introducerea unor mecanisme de control.

"Daca nu se schimba unele proceduri, nu se introduc mecanisme de prevenire, nu se realizeaza eficient activitatile de control, atunci cetatenii vor fi in continuare afectati de coruptie. Este evident ca nu doar prin anchetele procurorilor eliminam coruptia din sanatate. Coruptia in sistemul public de sanatate se traduce in costuri suportate de pacienti, atat direct, prin plati din bugetul personal, cat si indirect, prin prejudicierea bugetului asigurarilor sociale. Costul suplimentar pe care firmele il platesc cu titlu de mita se reflecta in calitatea si pretul serviciilor de care beneficiaza publicul. Toate acestea produc efecte asupra calitatii serviciilor medicale de care beneficiaza pacientul roman", a declarat procurorul sef al DNA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img