joi, 28 martie, 2024

Misterul a fost dezvaluit! Ce ascunde, de fapt, celebrul tablou “Mona Lisa”

Distribuie:

Publicat:

Zambetul misterios al Giocondei din celebra pictura a lui Leonardo Da Vinci a captivat o lume intreaga, insa o descoperire recenta pune intregul tablou intr-o lumina noua.
 
Cercetatorii care au examinat o pictura mai veche a lui Da Vinci sustin ca au descoperit secretul marelui pictor renascentist prin care a creat cel mai celebru zambet din lume.
 
Studiul arata cum artistul a folosit un truc inedit pentru a fermeca privitorul, in pictura „La Bella Principessa”.
 
Cercetatorii au demonstrat, astfel, ca prin modul de amestecare a culorilor, cu scopul de a exploata vederea periferica a privitorilor, forma gurii personajului din pictura se schimba in functie de unghiul din care este privit, conform Daily Mail.
 
Atunci cand este privita din fata, colturile gurii par orientate in jos, conform cercetatorilor din cadrul Universitatii Sheffield Hallam si a Universitatii Sunderland din Marea Britanie. Insa, atunci cand atentia se indreapta catre alte detalii ale tabloului, gura Giocondei pare sa zambeasca, insa acest zambet nu poate fi observat decat indirect, prin privirea periferica.
 
Tehnica, numita “sfumato”, a fost folosita si de alti pictori ai vremii, insa Da Vinci a fost cel care a desavarsit-o cu adevarat.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img