joi, 25 aprilie, 2024

Mituri despre aspirina. Cat de inofensiva este aceasta banala pastila

Distribuie:

Publicat:

Terapia cu aspirina este benefica, dar nu pentru toata lumea. N-ar trebui sa incepem sa luam aspirina zi de zi de capul nostru, in speranta ca nu vom suferi niciodata vreun infarct, atrag atentia medicii si cercetatorii. Ei vorbesc acum despre balanta dintre beneficii si riscuri in urma administrarii aspirinei si pun accentul pe efectele secundare care pot fi severe.

Mituri despre aspirina: Aspirina pusa pe dintele dureros usureaza durerea Aspirina nu se pune direct pe dintele care doare. Asta pentru ca este foarte iritanta pentru mucoasa bucala si poate distruge dintele. Solutia este tot cea veche- inghitim aspirina si asteptam sa-si faca efectul.

Mituri despre aspirina: O aspirina pe zi tine bolile de inima departe Aspirina ar trebui administrata doar la indicatia medicului. Cercetatorii de la Universitatea din Kentucky au afirmat ca aproape un sfert de milion de americani sunt spitalizati in fiecare an in SUA ca urmare a sangerarilor si a complicatiilor aparute ca urmare a administrarii unei aspirine zilnic, in ideea prevenirii atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale. Recomandarea de a utiliza doze reduse de aspirina – intre 75 si 100 de miligrame – in fiecare zi pentru a preveni problemele cardiovasculare nu mai este una de actualitate, mai ales pentru persoanele in varsta atrag atentia specialistii de la Colegiul American de Cardiologie si Asociatia Americana a Inimii. Retragerea recomandarilor a intervenit dupa ce un studiu clinic de mari dimensiuni a aratat ca obiceiul de a lua zilnic aspirina creste riscul de hemoragii majore, mai ales la varstnicii este 70 de ani. Dealtfel, in 2014, FDA – Food and Drug Administration – a condamnat prescrierea apirinei in scop preventiv considerandu-se ca riscurile sunt mai mari decat beneficiile. Aspirina este un antiinflamator, dar, pe de alta parte, potenteaza anumite substante care irita stomacul si mucoasa intesntinala provocand ulcer si sangerari gastrointestinale. Clinicienii trebuie sa fie foarte atenti la prescrierea aspirinei pentru persoanele care nu au antecedente cardiovasculare, suna acum noua orientare. Mult mai importanta decat prescrierea aspirinei este optimizarea stilului de viata, controlul tensiunii arteriale si a colesterolului, mai spun medicii. Reprezentantii celor doua asociatii recomanda practicarea exercitiilor fizice regulate, mentinerea unei greutati normale, o dieta bogata in legume si saraca in zahar si grasimi trans, evitarea fumatului, ca metode mult mai eficiente de a preveni bolile cardiovasculare, potrivit Atlanta Journal. Doar persoanele cu riscuri mari de infarct si mici de sangerare ar trebui sa foloseasca aspirina preventiv, sustin acestia.

Mituri despre aspirina: O doza redusa de aspirina in fiecare zi ajuta la prevenirea cancerului sau incetineste evolutia acestuia Se stie ca o aspirina administrata in fiecare zi poate preveni cancerul colorectal la anumite grupuri cu risc inalt de a dezvolta boala, insa beneficiile sale pentru pacientii cu risc normal de cancer de colon sau alte tipuri de cancere este neclar. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img