vineri, 19 aprilie, 2024

Miturile despre somn dauneaza sanatatii

Distribuie:

Publicat:

In general, miturile despre somn sunt daunatoare pentru sanatatea si starea noastra de spirit. Acestea pot ajunge chiar sa ne scurteze durata de viata, conform cercetatorilor. O echipa de la Universitatea din New York a analizat cele mai des intalnite mituri despre somn. Apoi, intr-un studiu publicat in revista Sleep Health, au fost corelat miturile cu cele mai bune dovezi stiintifice. Oamenii de stiinta spera ca dizolvarea miturilor despre somn va imbunatati sanatatea fizica si mentala a oamenilor, precum si bunastarea acestora. Iata care sunt miturile despre somn care dauneaza sanatatii! Care sunt miturile despre somn pe care nu ar trebui sa le crezi?

1. Poti sa dormi mai putin de 5 ore. Acesta este mitul care se pare ca nu vrea sa dispara. Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher, a avut o scurta perioada de timp in care dormea patru ore pe noapte. Cancelarul german, Angela Merkel, sustinea acelasi lucru, iar inlocuirea orelor de somn cu mai mult timp petrecut la birou nu este neobisnuita in povestile de business sau succes antreprenorial. Cu toate acestea, cercetatorii au declarat ca acest mit al somnului de sub cinci ore pe noapte este unul dintre cele mai daunatoare mituri pentru sanatate.

Exista dovezi nenumarate care arata ca, daca dormi cinci ore sau mai putin in mod constant, creste riscul pentru consecintele negative asupra sanatatii. Este vorba despre bolile cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale, precum si o speranta de viata mai scurta. In schimb, este recomandat sa dormi in fiecare noapte intre 7 si 8 ore.

2. Alcoolul inainte de culcare te ajuta sa dormi mai bine. Alcoolul inainte de culcare, indiferent daca este vorba despre un pahar cu vin, o sticla de bere sau putin whisky, nu te va ajuta prea mult. Adica te poate ajuta sa adormi, dar calitatea odihnei tale este redusa dramatic. Este tulburata in special faza de somn REM, care este importanta pentru memorie si invatare. Poate ca ai adormit mai repede, dar unele dintre beneficiile somnului sunt pierdute. Alcoolul este, de asemenea, un diuretic, asa ca s-ar putea sa fie nevoie sa faci mai multe drumuri la baie in timpul noptii.

3. Uitatul la televizor in pat te ajuta sa te relaxezi. Te-ai gandit vreodata ca trebuie sa te relaxezi inainte de culcare, asa ca mai bine dai drumul la televizor? Se pare ca acesta este un obicei prost. Adesea, daca te uiti la televizor, mai ales la stirile de noapte, s-ar putea sa vezi lucruri care sa iti provoace insomnie sau stres inainte de culcare, cand incerci de fapt sa iti eliberezi mintea de ganduri si sa te relaxezi. Cealalta problema cu televizorul, impreuna cu smartphone-urile si tabletele, este faptul ca este produsa lumina albastra, care poate intarzia productia hormonului de somn, melatonina.

4. Daca te chinui sa adormi, stai in pat. Ai incercat atat de mult sa adormi, numarand in gand toate oile din Romania.  Ce ar trebui sa faci in continuare? Raspunsul corect nu presupune sa incerci mai departe. Incepi sa asociezi patul cu insomnia. Este nevoie de 15 minute pentru o persoana sa adoarma in mod ideal. Dar cand este trecut acest prag, da-te jos din pat, schimba mediul si fa ceva care nu implica prea multa gandire. De exemplu, strange sosetele sau rufele uscate.

5. Sforaitul este intotdeauna inofensiv. Sforaitul poate fi inofensiv, dar poate fi si un simptom al apneei in somn. Aceasta tulburare face ca peretii gatului sa se relaxeze si sa se restranga in timpul somnului, putand opri pe termen scurt respiratia. Persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala, de a avea batai neregulate ale inimii si de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Unul dintre semnele de avertizare implica sforaitul puternic. sursa: eva.ro

S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img