joi, 28 martie, 2024

Modificări semnificative la Legea Pensiilor. Toți pensionarii vor fi afectați din 2021

Distribuie:

Publicat:

Sunt câteva modificări de ultimă oră la Legea Pensiilor care intră în vigoare chiar din această toamnă. Aceasta propune schimbări importante care vor afecta și următorii ani, de la majorări ale punctului de pensie, până la recalculări, noi formule de vechime şi chiar transformări ale pensiilor în ajutoare sociale.

De altfel, noua lege a pensiilor a început deja să se aplice pe anumite capitole. Concret, în primă fază, în luna septembrie 2019, a avut loc prima majorare a punctului de pensie.
Modificări de ultimă oră la Legea Pensiilor

Acesta a crescut de la 1.265 de lei la 1.775 de lei iar din 1 septembrie 2021, punctul de pensie va mai crește cu 100 de lei și va ajunge la 1.875 de lei. Tebuie să știți însă că din septembrie 2021 anumite pensii se vor transforma și dispar în totalitate câțiva termeni.

Pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula, prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării.

Anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării.

Pentru drepturile de pensie acordate în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2015, în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul pensiilor militare de stat, cât și în sistemul public de pensii, se va putea cere recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat.
Toți pensionarii vor fi afectați începând cu 2021

Dacă facem excepție de toate aceste situații există, desigur, și situații generale de recalculare, aplicabile de la caz la caz. „La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori, după caz, în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate și/sau perioadelor asimilate”, scrie în Legea nr. 127/2019.

Apoi, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limită de vârstă și se va recalcula prin adăugarea perioadelor de stagiu de cotizare realizat pe durata pensionării de invaliditate.

Transformarea se va face din oficiu, cu acordarea pensiei mai avantajoase. Un alt caz de recalculare este și cel în care se modifică numărul de urmași. Dacă se întâmplă acest lucru, legea prevede o recalculare obligatorie a pensiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img