joi, 28 martie, 2024

MODIFICARI la Legea pensiilor: Cine ar putea primi a 13-a pensie si cine ar putea iesi la pensie mai devreme

Distribuie:

Publicat:

Parlamentarii propun cinci modificari la Legea pensiilor. Astfel, acestia propun instituirea pensiei de supravietuire, introducerea celei de-a 13-a pensii pentru cei cu pensii sub nivelul salariului mediu brut, reducerea varstei de pensionare pentru persoanele cu handicap accentuat si pentru femei.

Una dintre modificarile care ar urma sa fie facute la Legea pensiilor este instituirea pensiei de supravietuire, adica 500 lei/luna pentru fiecare pensionar. Beneficiarii acestui tip de pensie ar putea fi cei care au pensia mai mica de 500 lei/luna.

Mai mult, se propune o noua regula pentru pensia de urmas de care beneficiaza sotul supravietuitor. Astfel, are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie.

O alta modificare la Legea pensiilor ar putea fi reducerea varstei de pensionare pentru persoanele cu handicap accentuat sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare) si pentru femei, daca au nascut cel putin trei copii pana la 1 noiembrie 1990.

De asemenea, parlamentarii propun introducerea celei de-a 13-a pensii pentru cei cu pensii sub nivelul salariului mediu brut. Beneficiarii ar putea fi cei cu pensii sub pragul de 2.563 de lei, care nu realizeaza alte venituri. Cuantumul celei de-a 13-a pensii se va stabili la nivelul a jumatate din salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Parlamentarii propun acordarea unei indemnizatii de somaj pentru persoanele care detin vechime neintrerupta in campul muncii de cel putin 35 de ani la data depunerii cererii pentru a beneficia de somaj, pana la data implinirii conditiilor legale de pensionare pentru limita de varsta, “in vederea asigurarii unor minime conditii de viata celor care au contribuit un numar semnificativ de ani la bugetul asigurarilor de somaj”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img