marți, 16 aprilie, 2024

Monitorul preţurilor pentru carburanţi va fi funcţional pană la finele anului, altfel pierdem finanţarea

Distribuie:

Publicat:

Consiliul Concurenţei are în buget banii necesari pentru realizarea platformei online de monitorizare a preţurilor la carburanţi, precum şi pentru extinderea la nivel naţional a celei care afişează preţul alimentelor, proiecte care trebuie finalizate în acest an pentru a nu pierde finanţarea, a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, într-o conferinţă de presă.

El a spus că instituţia a prevăzut în buget o sumă între 200.000 şi 300.000 de euro pentru ambele proiecte.

Chiriţoiu a explicat cum se vor cheltui aceşti bani: "Până acum s-a lucrat gratis. Au fost cei de la GS1, care ne-au furnizat partea de soft, în relaţia cu retailerii, şi Nielsen, care ne-a furnizat coşul de produse. Deci probabil pe aşa ceva se vor duce banii, care este coşul de produse, tipul de consum, la ce produse să te uiţi şi care este soluţia informatică pentru a te putea cupla la diferite soluţii informatice ale retailerilor, ca să poţi să preiei cu uşurinţă aceste date şi să ai o interfaţă prietenoasă".

Aceste platforme vor rămâne în proprietatea statului, a adăugat Chiriţoiu. "La comerţul alimentar avem baza legală să obligăm companiile să ne furnizeze datele, dar la carburanţi nu avem baza legală momentan", a mai spus el.

Potrivit oficialului Concurenţei, va urma organizarea unei licitaţii publice. Întrebat când va fi gata proiectul, el a răspuns: "Anul acesta musai, pentru că altfel pierdem banii. Bugetul este anual, iar, dacă nu ai făcut plata până în decembrie, ai pierdut banii. Deci musai trebuie să fie funcţional, pentru că altfel nu putem plăti banii".

Consiliul Concurenţei a lansat, la finele lunii noiembrie 2016, platforma online "Monitorul preţurilor", care oferă posibilitatea cumpărătorilor să compare tarifele la produse alimentare de bază comercializate de către retaileri. Momentan, preţurile se referă doar la magazinele din Bucureşti.

AGERPRES/

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img