joi, 28 martie, 2024

MORCOVII: Cum este mai bine sa-i mananci

Distribuie:

Publicat:

Datorita bogatiei de constituenti, morcovul are proprietati multiple. Se foloseste ca tonic, antianemic (sporind numarul de globule rosii), remineralizant, intareste imunitatea, este un important factor de crestere, antiputrid si cicatrizant gastric, depurativ, fluidifiant biliar, pectoral, diuretic, cicatrizant al ranilor.

Morcovii contin 80% apa, protide numai 1% si hidrati de carbon 6%. La 100 g de planta comestibila, continutul de saruri si de vitamine este urmatorul: 35 mg de sodiu, 235 mg de potasiu, 30 mg de calciu, 25 mg de fosfor, 0,7 mg de fier, mangan, vitamina A 1120 U.I., 0,05 mg de vitamina B1 si tot atata de B2, 1 mg de niacina, 7 mg de vitamina C, mici cantitati de vitamina K, Mg, S, Cu si brom, precum si de uleiuri volatile, de asparagina si de duacarina. Valoarea energetica este de 30 kcal la 100 g de morcov, din care se absoarbe 93%.

Trebuie sa tineti cont insa ca cele mai importante vitamine, carotenul si mineralele – potasiu, iod, fosfor, fier – sunt continute in morcovi in cantitati mari, chiar sub coaja subtire.

Daca morcovii sunt proaspati, scrie doctorulzilei.ro, este suficient sa fie bine spalati si nu curatati de coaja. Daca morcovii au coaja inchisa la culoare, uscata, cu pete negre sau zone moi, cel mai probabil sunt vechi si este mai bine sa nu fie consumati.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img