vineri, 19 aprilie, 2024

Moscova a informat Washingtonul ca va bombarda Siria

Distribuie:

Publicat:

Autoritatile ruse au informat coalitia anti-Stat Islamic condusa de SUA cu putin timp inainte ca bombardiere ale sale sa decoleze de la o baza din Iran pentru atacuri aeriene asupra jihadistilor, a declarat marti un responsabil militar american.

“Rusia a anuntat coalitia”, a declarat colonelul american Chris Garver, purtatorul de cuvant al acestei coalitiei, in cadrul unei conferinte de presa video de la Bagdad.

“Ei ne-au informat ca vor traversa (o zona aflata sub controlul coalitiei) si noi am facut in asa fel pentru a ne asigura de securitatea zborurilor atunci cand bombardierele lor au trecut prin zona indreptandu-se spre tintele lor si atunci cand s-au intors. Aceasta nu a avut impact asupra operatiunilor desfasurate in acelasi timp de coalitie, nici in Irak, nici in Siria”, a adaugat el.

Coalitia internationala si Rusia incearca sa se puna de acord pentru a evita orice accident sau confruntare inutila in spatiul aerian deasupra Siriei intre aparatele lor. Prin urmare, cele doua parti se informeaza in general cu privire la operatiunile in curs.

Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a anuntat mai devreme marti ca bombardiere Tu-22M3 si Su-34 au decolat de la baza militara Hamedan, in nord-vestul Iranului, pentru a efectua raiduri aviatice in Siria asupra pozitiilor gruparilor Stat Islamic Frontul al-Cham, la Alep, Deir Ezzor si Idleb.

Colonelul Garver a subliniat ca jihadistii SI se concentreaza mai ales in regiunea Deir Ezzor, nu si in Alep sau Idleb.

Rusii nu au anuntat cu mult timp inainte, a adaugat colonelul, insa “aceasta ne-a lasat suficient timp pentru a ne asigura securitatea zborurilor”.

El nu a dorit sa spuna daca Rusia a cerut o autorizatie de survol din partea autoritatilor de la Bagdad, traversarea spatiului aerian irakian fiind calea cea mai rapida pentru un zbor intre Iran si Siria.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img