vineri, 19 aprilie, 2024

Mosii de vara 2019. Obiceiuri, traditii si superstitii in sambata mortilor

Distribuie:

Publicat:

Potrivit calendar ortodox 2019, mosii de vara sau sambata mortilor pica anul acesta pe data de 15 iunie, cu o zi inainte de Rusalii(16 iunie). Aceasta sarbatoare este dedicata pomenirii celor adormiti si se obisnuieste sa se dea de pomana. Afla ce traditii, obiceiuri si superstitii trebuie sa respecti in aceasta zi.

Traditia spune ca in sambata mortilor credinciosii trebuie sa imparta oale de lut pentru ca cei trecuti la cele vesnice sa aiba din ce bea apa. Tot in aceasta zi, la biserica se duc crengute de tei si de nuc pentru a fi sfintite de catre preot. Se crede ca aceste frunze sfintite apara casa de boli si pot vindeca surzenia.

Superstitiile spun ca femeile nu au voie sa toarca in aceasta zi deoarece colacii dati pentru pomenirea mortilor se intorc.

Pentru sufletele celor adormiti se duc de pomana ofrande specifice Mosilor de vara: coliva, colaci, vin si cirese. Oamenii dau de pomana si ceapa sau usturoi verde, pentru ca gradina lor sa rodeasca. 

Daca in ziua Mosilor de Vara oamenii scot apa din fantana, acestia lasa un banut pentru apa celor morti. Tot ceea ce dai de pomana trebuie sa fie nou si proaspat.

In gospodarii, in sambata mortilor, este interzis sa maturi, sa arunci gunoaiele sau laturile deoarece se crede ca acestea vor ajunge in gura mortilor.

Calendar ortodox 15 iunie 2019. Rugaciune pentru mantuirea sufletelor adormitilor

„Pomeneste, Doamne, pe cei ce intru nadejdea invierii si a vietii celei ce va sa fie au adormit, parinti si frati ai nostri si pe toti cei care intru dreapta credinta s-au savarsit, si iarta-le lor toate greselile pe care cu cuvantul sau cu fapta sau cu gandul le-au savarsit, si-i asaza pe ei, Doamne, in locuri luminoase, in locuri de verdeata, in locuri de odihna, de unde au fugit toata durerea, intristarea si suspinarea, si unde cercetarea Fetei Tale veseleste pe toti sfintii Tai cei din veac.

Daruieste-le lor si noua Imparatia Ta si impartasirea bunatatilor Tale celor negraite si vesnice si desfatarea vietii Tale celei nesfarsite si fericite.

Ca Tu esti invierea si odihna adormitilor robilor Tai (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Cu sfintii odihneste, Hristoase, sufletele adormitilor robilor Tai, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit!”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img