vineri, 29 martie, 2024

Motivele pentru care femeile traiesc mai mult decat barbatii

Distribuie:

Publicat:

Femeile se confrunta cu un nivel mai mare de stres, cu mai multe boli cronicedepresieanxietate, fiind mai susceptibile sa devina victime ale violentei. Castiga mai putin, iar in multe tari nici macar nu au aceleasi drepturi ca barbatii. In ciuda inegalitatilor sexuale, acestea traiesc mai mult decat barbatii, scrie businessinsider.com

Diferentele biologice 

Femeile au avantaje biologice care le permit sa traiasca mai mult. De exemplu, estrogenii podusi de organismul acestora scad densitatea lipoproteinelor colesterolului, reducand riscul cardiovascular. Testosteronul, pe de alta parte, creste concentratiile sanguine ale colesterolului rau si scade nivelul de colesterol bun. Acest lucru supune barbatii la un risc mai mare de hipertensiune arteriala, boli de inima si accident vascular cerebral. Cand vine vorba de boli cronice, femeile tind sa dezvolte mai multe dintre acestea. Dar, exista o diferenta notabila in aceasta privinta. Barbatii si femeile au diferite tipuri de boli cronice. In timp ce sexul tare este predispus la boli ce le pot fi fatale, femeiele dezvolta boli mai usor de tratat.

Femeile acorda mai multa atentie sanatatii 

Studiile au aratat ca, in general, femeile sunt mai constiincioase in ceea ce priveste intretinerea starii de sanatate, dand o mai mare importanta simptomelor, atunci cand acestea apar.  Pe de alta parte, barbatii intarzie initierea tratamentului de orice fel, fiind mai reticienti in aceasta privinta. Multi barbati deprind comportamente riscante si nesanatoase, neacordand atentia cuvenita starii de sanatate.

Comportamente riscante 

Aici pot fi incluse diferite exemple, de la perceptia cu privire la riscul provocat de fumat si pana la atacurile teroriste. Printre pietoni, barbatii incalca mai multe reguli rutiere decat femeile. La fel si in timpul sofatului. Acest lucru se datoreaza, in mare parte, asumarii mai multor riscuri pentru barbati, subestimarea riscului si impulsivitatii. Consumul de substante periculoase este, de asemenea, mai frecvent in randul barbatilor decat in randul femeilor. Indiferent ca vorbim de alcool sau droguri.

Sinucideri 

In majoritatea tarilor, barbatii sunt mai predispusi la gesturi de sinucidere decat femiele. Unul dintre motivele din spatele ratei crescute de suicid in randul barbatilor este procentul ridicat al tulburarilor psihice precum si ingrijirea precara a sanatatii mintale. De obicei, atunci cand barbatii se confrunta cu stres, ei au un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia, pentru ca ei nu vorbesc despre emotiile lor si ei nu cauta ajutor de specialitate. 

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img