sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Nava Open Arms, refuzata de Malta, aproape de Italia, dar Salvini ii interzice intrarea – La bord se afla 121 de migranti

Distribuie:

Publicat:

Nava Open Arms, a organizaţiei neguvernamentale spaniole Proactiva, care navighează de şase zile în Mediterana cu 121 de migranţi la bord, a cărei debarcare a fost refuzată anterior de Malta, nu poate acosta nici în Italia, după ce ministrul de interne italian Matteo Salvini i-a interzis miercuri orice intrare în apele italiene, potrivit France Presse preluată de Agerpres.

'Şase zile s-au scurs fără răspuns, fără ca persoanele de la bord să-şi vadă demnitatea recunoscută', a scris ONG-ul pe contul său de Twitter, după ce semnalase în ajun: 'Malta refuză dreptul la debarcare, iar Italia nu răspunde'. 

'Nu ne recunoaştem în această Europă, în aceste state laşe, în politica goală. Lupta pentru drepturile lor este de asemenea lupta pentru ale noastre. Ajutaţi-ne!', adaugă Proactiva Open Arms. 

Italia a răspuns prin vocea ministrului său de interne, Matteo Salvini, omul forte din guvernul de la Roma, care a interzis intrarea navei în apele teritoriale italiene şi a ameninţat în caz contrar cu sechestrarea vasului. 

'Open Arms este de şase zile în Mediterana, iar acum ameninţă să intre în Italia. A avut tot timpul să meargă în Spania', a scris şeful Ligii (extrema dreaptă) pe Twitter, avertizând că apele teritoriale italiene îi sunt închise, iar dacă nava pătrunde în aceste ape va fi confiscată. 

Parlamentul italian a adoptat luni seara o nouă lege privind 'securitatea', prevăzând amenzi până la 1 milion de euro pentru comandantul sau armatorul navelor organizaţiilor neguvernamentale care vor încălca interdicţia de intrare în apele teritoriale italiene, precum şi confiscarea navelor. 

Fondatorul ONG Proactiva Open Arms a cerut luni statelor europene să se pună de acord pentru a permite celor 121 de migranţi salvaţi în Mediterana să debarce pe continent. 

Într-un interviu telefonic pentru AFP, Oscar Camps, fondatorul ONG-ului Open Arms, a cerut o soluţie similară cu cea pentru Alan Kurdi, o navă germană care a putut să debarce 40 de migranţi duminică în Malta, după un acord de repartiţie între mai multe ţări din UE. 

Open Arms se află în prezent în apele internaţionale, potrivit site-ului vesselfinder.com, la sud-vest de Malta şi la est de insula italiană Lampedusa, mai aproape de aceasta din urmă

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img