marți, 19 martie, 2024

Noi negocieri ale Occidentului, in speranta evitarii unui razboi civil in Ucraina: Daca alegerile nu ar avea loc, tara ar cadea in haos

Distribuie:

Publicat:

Noi negocieri diplomatice incep marti la Viena, in speranta evitarii unui razboi civil in Ucraina, dupa ce peste 30 de persoane si-au pierdut viata in confruntarile din orasul separatist prorus Slaviansk.

 Aproape 30 de ministri de Externe, inclusiv seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si ministrul ucrainean de Externe, Andrei Descita, participa marti la Viena la reuniunea Comitetului ministerial al Consiliului Europei, dominata de criza din Ucraina.

“Majoritatea tarilor” participante la reuniunea de la Viena trebuie sa transmita “un mesaj puternic ca alegerile prezidentiale din Ucraina trebuie sa aiba loc” potrivit termenului stabilit, la 25 mai, a declarat seful diplomatiei britanice, William Hague, care este asteptat marti seara intr-o vizita la Kiev, pentru discutii cu liderii ucraineni.

La randul sau, presedintele francez Francois Hollande a avertizat, marti, ca in cazul in care alegerile prezidentiale programate pentru 25 mai in Ucraina nu vor avea loc, tara ar cadea in “haos” existand “riscul izbucnirii unui razboi civil”.

Intre timp, la Slaviansk, teatrul confruntarilor intre separatistii prorusi si fortele ucrainene, situatia era calma marti dimineata, potrivit corespondentilor AFP.

Lupte intense au avut loc insa luni la marginea orasului, in urma carora patru soldati ucraineni au fost ucisi si alti 20 raniti, in timp ce Kievul a pierdut cel de-al patrulea elicopter intr-un interval de cateva zile. In tabara adversa, ministrul ucrainean de Interne, Arsene Avakov, a anuntat pe pagina sa de Facebook, ca, “potrivit estimarilor Kievului, peste 30 de teroristi au fost ucisi si alte cateva zeci raniti” la Slaviansk.

“Erau multi oameni din Crimeea si din Rusia”, inclusiv “ceceni”, a adaugat el, sugerand, din nou, ca revoltele care destabilizeaza estul si sudul Ucrainei sunt sustinute de Rusia, desi Moscova neaga categoric orice implicare in protestele separatiste.

In acest context, comandantul fortelor NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, a apreciat ca presedintele rus Vladimir Putin este in masura sa-si atinga obiectivele in est, fara sa invadeze Ucraina.

“Cred ca este mult mai probabil ca Putin sa continue ceea ce face, sa discrediteze Guvernul ucrainean, sa provoace tulburari si sa deschida calea unei miscari separatiste”, a afirmat oficialul NATO.

La randul sau, Mosova sustine ca Ucraina se confrunta cu “forte ultranationaliste, extremisti si neonazisti”, care sunt vinovati pentru incalcarile “masive” ale drepturilor omului. In ceea ce priveste orasele incercuite de armata ucraineana, acestea risca “o criza umanitara”, in lipsa aprovizionarii cu alimente si medicamente, considera Moscova.

– Operatiune “antiterorista” ampla la Slaviansk

Intre timp, Kievul a anuntat ca ofensiva in curs de desfasurare la Slaviansk face parte dintr-o “operatiune antiterorista” mai ampla vizand preluarea controlului de catre autoritatile ucrainene asupra regiunilor din estul tarii.

Separatistii au preluat, in ultimele saptamani, controlul asupra institutiilor publice din zeci de orase, inclusiv in capitalele regionale Donetk si Lugansk, iar manifestatiile si incidentele violente au luat amploare.

La aeroportul din Donetk, zborurile au “fost suspendate temporar” marti dimineata, insa motivele acestei decizii nu au fost anuntate.

 Bazinul minier Donbas, aflat la frontiera cu Rusia, este in prezent zona cea mai afectata de revoltele separatiste, dar orasul portuar Odesa, din sud, s-a confruntat, de asemenea, la sfarsitul saptamanii trecute, cu un incendiu violent, in care au murit aproape 50 de militanti prorusi.

In acest context, presedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, a denuntat, luni, un “razboi” vizand in special “rastunarea Guvernului de la Kiev”. El a avertizat in legatura cu provocarile si posibile incidente pe intreg teritoriul tarii, in special la 9 mai, cu prilejul manifestatiilor asteptate pentru Ziua Victoriei armatei sovietice asupra Germaniei naziste in cel de-al doilea Razboi Mondial.

– Ban Ki-moon, gata sa medieze

Pe fondul degradarii situatiei, secretarul general al ONU, Ban Ki-monn, s-a oferit sa medieze gasirea unei solutii. “Sunt dispus sa joc un rol daca va fi necesar”, a declarat el.

La randul sau, presedintele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Didier Burkhalter, este asteptat miercuri la Moscova, pentru discutii cu presedintele Vladimir Putin pe tema situatiei din Ucraina.

Cei doi oficiali urmeaza sa discute despre “organizarea unor discutii, sub medierea OSCE, in vederea facilitarii dialogului national, inaintea alegerilor prezidentiale” anticipate prevazute la 25 mai in Ucraina, potrivit Berlinului.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a pledat, duminica, in favoarea organizarii celei de-a doua conferinte la Geneva, in pofida absentei unor rezultate concrete dupa prima reuniune, desfasurata la jumatatea lunii aprilie.

In paralel, occidentalii continua politica de sanctiuni la adresa Rusiei. Secretarul american al Trezoreriei, David Cohen, se va afla in vizita in Franta, Germania si in Marea Britanie in perioada 6-9 mai, pentru coordonarea pozitiilor in privinta “aplicarii sanctiunilor ca raspuns la actiunile ilegale ale Rusiei in Ucraina”, potrivit unui comunicat al Trezoreriei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img