vineri, 29 martie, 2024

Noua medicamente noi, pe lista de compensate si gratuite

Distribuie:

Publicat:

Noua medicamente noi urmeaza sa intre pe listele de compensate si gratuite conform proiectului de hotarare dezbatut luni la Ministerul Sanatatii, unde vicepresedintele APMGR, Viorica Preduna, a spus ca reprezentantii producatorilor de medicamente generice nu inteleg din ce bugete vor fi acoperite aceste medicamente noi si ca in mod sigur se va apela la taxa clawback.

Noua medicamente noi urmeaza sa intre pe listele de compensate si gratuite conform proiectului de hotarare pentru modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii. Dintre acestea, cinci molecule se adreseaza pacientilor care sufera de HIV/SIDA, iar restul sunt pentru tratamentul cancerului renal, diabetului, psoriazisului si bolilor cardiovasculare.

Aceste medicamente noi ar trebui sa poata fi prescrise bolnavilor cel tarziu pana la sfarsitul lunii viitoare. Reprezentantul Agentiei Nationale a Medicamentului, Vlad Negulescu, a sustinut insa in cadrul dezbaterii de la Ministerul Sanatatii ca mai trebuie sa fie finalizate doua protocoale — pentru cancerul renal si psoriazis.

“Nu avem nicio nemultumire, ne asociem cu producatorii de inovative si cu asociatiile pacientilor de a lupta pentru accesul la tratament. Nu intelegem insa de unde se vor lua bugetele care vor acoperi aceste medicamente noi, in mod sigur ele vor fi acoperite din taxa clawback. Aceasta afecteaza in primul rand medicamentele generice, pe care le iau, sa zicem, pacientii cardiaci, care sunt vreun milion. Or, stim cu totii ca insuficienta cardiaca poate sa duca la accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Aceasta afectiune este tinuta cu greu in frau sub tratament medicamentos iar in lipsa lui posibil ca toti acesti pacienti sa ajunga la complicatii. Din nefericire, noi nu o sa mai putem fabrica aceste medicamente care costa trei lei sau patru lei pentru ca introducerea moleculelor noi pe lista o sa duca la o taxa clawback de 30-35%”, a declarat Viorica Preduna, vicepresedinte la Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), citat de Agerpres.

Ea a reiterat necesitatea eliminarii taxei clawback si a solicitat Guvernului sa gaseasca bani pentru a permite accesul tuturor pacientilor la tratamente, nu doar al unei anumite categorii.

Viorica Preduna a aratat ca suplimentarea bugetului ar putea fi o solutie. “Bugetul este inghetat din 2011 la nivelul de 6 miliarde de lei. Am dori ca taxa clawback sa fie eliminata de maine. Propunerea noastra de clawback diferentiat este blocata la Ministerul Finantelor, nu s-a intamplat nimic, desi in toate demersurile pe care le-am facut am aratat ca am blocat investitii de 100 de milioane de euro, pentru ca nu ne permitem sa le mai facem din cauza taxei clawback. (…) Ne dorim ca taxa clawback sa fie mai mica cu 35% pentru generice decat pentru inovative”, a mai spus Viorica Preduna.

La randul sau, Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a spus ca pacientii asteptau de multi ani aceste medicamente. “Pacientii asteapta aceste medicamente de multi ani, au fost niste conditii care nu le-au permis pana acum accesul pe piata romaneasca. Am luptat sa indepartam acele conditii si iata ca sunt la un pas de a putea avea acces la ele, inseamna o pastila pe zi pentru multi dintre ei, inseamna conditii mai bune pentru a fi aderenti la tratament, noutate pe plan mondial. (…) Se reduce semnificativ numarul de medicamente inghitite, lucrul acesta ajuta foarte mult aderenta la tratament, iar pentru un pacient care inghite tratament de 20 de ani lucrul acesta il ajuta foarte mult”, a aratat Iulian Petre.

El a mai spus ca ii intelege si pe producatorii de medicamente si ii sustine in demersul lor. “Atat timp cat de pe piata romaneasca au disparut deja 2.300 de medicamente in ultimii doi ani, lucrul acesta trebuie sa ne ingrijoreze pe toti si sa cerem Guvernului masuri. E nevoie de masuri, sa li se creeze conditii pentru a ramane pe piata romaneasca, pentru ca numai asa pacientii vor putea fi tratati bine”, a conchis Iulian Petre.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img