vineri, 19 aprilie, 2024

Numarul celor adopta un copil a crescut

Distribuie:

Publicat:

Potrivit autoritatilor vasluiene, in ultimii ani se constata o crestere a ritmului celor care isi iau inima in dinti si adopta un copil abandonat sau scos dintr-o familie dezorganziata.

Inainte de a sesiza instanta judecatoreasca cu privire la deschiderea procedurii adoptiei, DGASPC efectueaza demersuri pentru reintegrarea copilului in familie sau, dupa caz, pentru plasamentul copilului in familia extinsa. Incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei se face numai daca daca parintii copilului isi dau consimtamantul.

Adoptia nu poate fi incuviintata de catre instanta judecatoreasca decat dupa ce copilul a fost incredintat pentru o perioada de 90 de zile persoanei sau familiei care doreste sa-l adopte, astfel incat instanta sa poata aprecia relatiile de familie care s-ar stabili daca adoptia ar fi incuviintata.

Incredintarea in vederea adoptiei nu este necesara in cazul  adoptiiei copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv si nici pentru copilul care s-a aflat cel putin 90 de zile in plasament sau in tutela familiei care doreste adoptia. In perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, specialistii  DGASPC urmaresc evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si familia careia i-a fost incredintat. La sfarsitul perioadei de incredintare se intocmeste un raport final referitor la evolutia relatiilor dintre copil si adoptatori, pe care il comunica instantei. Daca pe durata perioadei de incredintare se constata neadaptarea copilului cu familia adoptatoare ori existenta altor motive de natura sa impiedice adoptia, se sesizeaza instanta judecatoreasca, in vederea revocarii masurii incredintarii. Instanta judecatoreasca admite cererea de incuviintare a adoptiei numai daca, pe baza probelor administrate, si-a format convingerea ca adoptia este in interesul superior al copilului. DGASPC urmareste si realizeaza rapoarte trimestriale cu privire la evolutia minorului si a relatiilor dintre acesta si parintii adoptivi pe o perioada de cel putin doi ani ani dupa incuviintarea adoptiei.

“In ultimii doi ani, instanta competenta de la nivelul judetului Vaslui a dispus peste 45 de incuviintari ale adoptiei, iar alte astfel de dosare se afla la acest moment pe rol. In aceeasi perioada, s-au intreprins demersurile necesare si s-a incuviintat deschiderea procedurii adoptiei interne definitive pentru un numar de aproximativ 100 de copii. In ceea ce priveste copiii adoptabili, media de varsta pentru care opteaza familiile sau persoanele apte sa adopte este cuprinsa intre 0-4 ani, prag care este ridicat pana la 6-7 ani prin acordarea de consiliere de specialitate. Adoptiile la varste superioare au fost realizate doar in situatia in care adoptatorul a fost asistentul maternal al respectivului copil”, ne-a precizat Ionel Stefanica Armeanu, directorul DGASPC Vaslui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img