joi, 28 martie, 2024

Nutrientii fara de care organismul nu functioneaza corect

Distribuie:

Publicat:

Organismul nostru are nevoie de 45 de nutrienti esentiali pentru a functiona la parametrii normali. Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS – avertizeaza ca o dieta saraca în vitamine si minerale poate conduce la boli cronice, precum cancer, boli de inima, diabet, osteoporoza si depresie. Potrivit datelor oficiale, numarul persoanelor care sufera de boli cronice ar putea ajunge la 57% din populatia mondiala pana în 2020. Este un numar care ar trebui sa ne îngrijoreze si sa ne faca sa ne dam seama de importanta unei diete echilibrate. Nutritionistii sustin ca organismul are nevoie de „combustibil” ca sa functioneze corect, iar dieta vegana nu este o solutie potrivita. Deficientele de vitamine sau minerale se pot transforma în probleme grave cu timpul.

Iata care sunt cei 45 de nutrienti esentiali: VITAMINE: A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, Biotina, Acid Folic; MINERALE: Calciu, Clorura, Sodiu, Molibden, Potasiu, Fier, Magneziu, Mangan, Zinc, Seleniu, Iod, Vanadiu, Cobalt, Siliciu, Sulf, Fosfor, Crom, Fluor, Bor, Cupru; Aminoacizi esentiali (proteine): Leucina, izoleucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofan, valina, histidina, theonina
ACIZI GRAsI esentiali: acid linoleic, acid alfa-linoleic; Carbohidrati (glucoza);.

Lipsa de vitamine si minerale este surprinzator de frecventa si poate provoca o multime de probleme de sanatate. La nivel mondial, aproximativ 40% dintre oameni au deficiente de fier, 15% de iod si 40% dintre copii cresc fara suficienta vitamina A. Exista însa trei deficiente nutritionale comune care îti pot pune în pericol sanatatea.

Vitamina D. Barbatii fara suficienta vitamina D au un nivel scazut de testosteron si femeile dezvolta adesea osteoporoza. Copii pot dezvolta rahitism. Se recomanda consumul regulat de peste gras, cum ar fi sardine, somon si pastrav si suplimente de vitamina D pentru a rezolva problema.

Vitamina B12. Vitamina B12 este esentiala pentru formarea corespunzatoare a celulelor rosii din sange, functiei neurologice si sintezei ADN-ului. Deficitul de vitamina B12 are simptome grave, inclusiv anemie si leziuni ale nervilor. Veti gasi vitamina B12 în produsele de origine animala cum ar fi peste, produse lactate, carne de pasare si oua, precum si în cereale integrale.

Magneziu. Deficienta de magneziu a fost asociata cu diabetul de tip 2, osteoporoza, astmul si cancerul de colon. Magneziul joaca un rol important si în controlul muscular si eliminarea de toxine daunatoare. Simptomele lipsei de magneziu includ pierderea poftei de mancare, greata, oboseala si slabiciune. Mananca mai mult spanac, nuci si ciocolata neagra pentru a creste aportul de magneziu.

Iata cum te anunta organismul ca îti lipsesc vitamine: Rani frecvente la gura: sunt provocate de lipsa fierului, a acidului folic si a vitaminei B12; Buze uscate si crapate: carente de vitaminele B2 si B6; Piele înrosita si iritata pe brate: lipsa unui complex de vitamina B si vitamina E; Piele uscata: lipsa zincului si a acizilor grasi; Sindrom premenstrual: lipsa zincului, a magneziului si a vitaminei B6; Cresterea înceata a parului: lipsa fierului si a zincului; Ochii inrositi, obositi: lipsa vitaminelor A si B2; Exfolierea unghiilor: lipsa fierului, a zincului sau a acizilor grasi; Ten palid: lipsa fierului, a acidului folic si a vitaminei B12; Furnicaturi în picioare pe timpul noptii: lipsa fierului si a acidului folic; Acnee: carente de zinc, vitamina A si acizi grasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img