sâmbătă, 20 aprilie, 2024

O biserica din judetul Vaslui a devenit muzeu – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Sambata, 20 iulie 2019, de Sarbatoarea Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, dupa Sfanta Liturghie savarsita cu prilejul hramului Manastirii Floresti, Protopopiatul Barlad, Preasfintitul Parinte Ignatie a oficiat o slujba de binecuvantare a lucrarilor efectuate la Casa Egumeneasca a manastirii, ce adaposteste, la parter, Muzeul „Iacov Antonovici”, sectie a Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” din Vaslui.

Prezenti la acest moment au fost si domnul Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, doamna Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judetean „Stefan cel Mare”, Vaslui, precum si numerosi pelerini.

In cuvantul adresat celor prezenti, Ierarhul Husilor vorbit despre insemnatatea organizarii acestei expozitii muzeale:

„Spatiile acestei Case Egumenesti se preteaza foarte bine pentru un muzeu in care sa reflectam si sa ne intalnim cu istoria acestui loc. Mi-a venit in minte o expresie latina folosita pentru a da viata unui loc: „genius loci”, adica, intr-o traducere mai libera, „sa dai unui loc spiritul pe care il are”. Acest lucru s-a intamplat astazi prin conjugarea competentelor pe care le detin cei care lucreaza la Muzeul Judetean, cu obstea Manastirii Floresti. Prin slujba de binecuvantare a acestui muzeu, el devine un loc in care avem sansa de a reflecta asupra istoriei cuprinse in exponatele de aici. Avem „diorama naturala” a istoriei acestei manastiri.”

Parintele Episcop Ignatie a multumit domnului presedinte Dumitru Buzatu pentru concretizarea gandului bun, de a se amenaja un muzeu in Casa Egumeneasca, si doamnei director Ramona Mocanu, pentru ca a gasit ca este foarte potrivit ca aceasta cladire sa fie parte componenta a Muzeului Judetean Vaslui, precum si pentru toata implicarea avuta in organizarea acestei expozitii permanente. De asemenea a multumit parintelui Iezechiel Ariton si obstii monahale pentru tot efortul depus pentru restaurarea Casei Egumenesti.

Au luat, pe rand, cuvantul, domnul presedinte Dumitru Buzatu, care a prezentat locatia ca fiind un reper al judetului Vaslui, doamna director Ramona Mocanu, care a vorbit despre importanta valorificarii patrimoniului detinut de Muzeul Judetean Vaslui, precum si parintele Iezechiel Ariton, care a facut o scurta trecere in revista a etapelor restaurarii Casei Egumenesti si a multumit Ierarhului Husilor si tuturor celor prezenti pentru participarea la acest eveniment deosebit din viata Manastirii Floresti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img