joi, 28 martie, 2024

O retea de afaceristi tepari i-a speriat pana si pe cei de la Fisc.Este implicata o ferma de porcine din VASLUI

Distribuie:

Publicat:

Aceasta este una dintre cele mai mari retele de firme evazioniste care au activat vreodata in judetele din Moldova • Societatile faceau afaceri in domeniul materialelor de constructii

Misiune dificila a Fiscului iesean, care a avut in ultimii doi ani misiunea de a verifica zeci de societati comerciale care faceau parte dintr-o retea evazionista cu un palmares bogat, reusind sa prejudicieze statul cu zeci de milioane euro. Totul a pornit de la o sesizare primita de Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Suceava, care a primit primele sesizari legate de aceasta retea ce cuprinde firme din judetul anterior mentionat, dar si din Iasi, Vaslui si Botosani.

De altfel, in urma cu doi ani, procurorii DIICOT au solicitat arestarea a 30 de indivizi implicati in administrarea firmelor respective, dupa ce au efectuat peste 167 perchezitii domiciliare si au audiat 110 persoane. La vremea respectiva s-a estimat ca prejudiciul adus bugetului statului depaseste 10 milioane euro. Printre firmele implicate in aceasta retea se numara SC Kos-Mital Invest SRL, SC Alexandra Best Construct SRL, SC Marketing Reloaded SRL, SC Bucovina for Waiting SRL, SC Mandica Metal SRL, SC Alexia Mar Construct SRL, SC Komezzo SRL, SC Edy Mug SRL, SC Ferom Ileana SRL, SC Fierolex Compact SRL, SC Impuls Mark Mitel SRL, SC Feder- Met SRL, SC Kocotas Nicol SRL, SC Eden’s Range SRL, SC Vemislact SRL, SC Patrovis Construct SRL.

O parte din firme, printre care si ultimele doua din cele enumerate, respectiv Vemislact si Patrovis Construct SRL, sunt din Iasi. Afacerile se desfasurau in domeniul materialelor de constructii. Cea mai mare parte a societatilor mentionate emiteau în fals facturi pentru tranzactii fictive cu materiale de constructii. Alte societati comerciale, Patrovis Construct SRL si Vemislact SRL erau folosite ca “paravan” pentru spalarea banilor proveniti din evaziunea fiscala. In spatele firmelor sunt cetateni romani care au cooptat si membri ai clanului Stanescu din Ciurea.

Afaceri in agricultura

In toti acesti ani inspectorii Directiei Regionale de Finante au mobilizat inspectorii cu atributii de control de la administratiile fiscale din subordine din judetele Suceava, Vaslui, Iasi si Botosani, care au verificat sute de tranzactii, in cea mai mare parte fiind vorba de achizitii fictive. De exemplu, Patrovis Construct SRL din Iasi a raportat ca a construit o ferma de porci in localitatea Ibanesti din judetul Vaslui. Acesta a fost de fapt pretextul unor operatiuni evazioniste, motivul de care avea nevoie firma pentru a inregistra o buna parte din achizitiile fictive de materiale de constructii. Astfel, societatea a inregistrat achizitii fictive de la o parte din societatile enumerate mai sus, si anume Vemislact SRL, Kos-Mital Invest SRL, Marius-Crom Construct SRL Barlad, Kraft Estetic Construct SRL, Alexandra Construct SRL din Suceava etc. Numai tranzactiile fictive inregistrate de aceste societati comerciale au facut o gaura de 2.500.000 lei in bugetul statului, din care 1.100.000 reprezinta prejudiciul produs prin neplata in mod corect a TVA. Facturile inregistrate in contabilitatea firmelor nu contin nici un fel de indicii care sa ateste ca respectivele achizitii ar fi fost reale. Pentru materialele inscrise pe facturi nu au fost trecute corect preturile, nu sunt mentionate mijloacele de transport cu care ar fi fost duse pana la beneficiar, nu exista avize de insotire a marfurilor etc. Mai mult decat atat s-a constatat ca o buna parte din facturi au fost emise inainte de datele in care au fost scrise, incalcandu-se astfel legislatia fiscala in vigoare. Paguba produsa de cele doua firme din Iasi, prin neplata in mod corect a impozitului pe profit, a fost estimata la circa 879.000 lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img